Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fejkade bensinköp granskas hårdare

HÄRNÖSAND. Åkerinäringen och krogbranschen i Västernorrland ska granskas närmare i kampen mot ekonomisk brottslighet under de närmaste åren.
Det fastslår länets ekobrottsråd som nu dragit upp riktlinjerna.

Annons

Åkarna hamnar i fokus i samband med att myndigheterna planerar operativa insatser mot näringsidkare som fejkar inköp. Särskilt pekar man på inköp via näringsidkarnas kontokort när de används på bensinstationer.

SKATTEBROTT
Det gäller åkerinäringen eller andra som egentligen inte handlar bensin på sina kort utan andra saker. Det förekommer påståenden om detta och det finns även belägg, förklarar landshövding Gerhard Larsson, ordförande i ekobrottsrådet.
Skattebrott ligger närmast till att misstänka i de här fallen. Det kan handla om bensinkostnader som dras av i rörelsen fastän det är helt andra inköp för privat bruk. En annan misstanke är momsfiffel.
Ytterligare en variant som kommer att granskas ifråga om kontokorten gäller bedrägeri gentemot arbetsgivare från anställd.
Krögarna hamnar också under ekobrottsrådets lupp. Det är insatser som går under namnet operation krogsanering och inriktas mot skattebrott, svartjobb och även allmänna problem med ordning, utrymningsvägar och brandskydd på krogarna.
Krogsaneringen har inletts. Dock är det oklart hur utbrett fusket är. Man har inte hunnit gå igenom restaurangernas kassaregister.
Ingen prognos
Därför kan jag inte ge någon riktig prognos. Men svart arbetskraft är det alltid några som har inom den här kategorin, säger regionskattechefen Sten Fannberg.
Från åklagarhåll noteras samtidigt fler ärenden och fler fällande domar som härrör från krogsaneringen. Det gäller särskilt i pizzeriabranschen.
Ekobrottsrådet har inget emot att de särskilda insatserna uppmärksammas utåt. Om krögare, åkare och andra därmed avhålls från brott är bara bra.
Vi går inte ut i skymundan. Är det någon som fifflar ska det åtgärdas. Men det bästa är att det inte är någon som fifflar alls, säger Gerhard Larsson. KLAS LEFFLER

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons