Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsägare ansvarar för ras- och halkolyckor

ÖRNSKÖLDSVIK. Ett nedfallande isblock som träffar en gående i huvudet – eller en osandad trottoar som gör att någon faller och bryter benet. I båda fallen kan fastighetsägaren ställas till ansvar för att olyckorna inträffat.
– Men det är inte alltid lätt att hinna med att sanda. Sandar man ena dagen kan det vara lika halt nästa dag, säger Lennart Johansson, arbetsledare kommunens tekniska kontor.

Annons

I måndags föll ett isblock ned från en fastighet i Stockholm och träffade en 14-åring. Pojken avled senare av skadorna på Karolinska sjukhuset.
Ytterligare en olycka med fallande istappar inträffade på Södermalm i Stockholm i går förmiddag. Där träffades en man i huvudet av en istapp och fördes till Södersjukhuset. En sexåring i Eksjö rapporteras också ha träffats av fallande is under måndagen.

FASTIGHETSÄGARENS ANSVAR
Och det är fastighetsägarens ansvar att förhindra sådana olyckor. I det första fallet kan ägaren åtalas och dömas till vållande till annans död.
Problemet i Stockholm har vad jag kan förstå varit att alla fastighetsägare behövde hjälp samtidigt med att få bort istapparna. Företagen som anlitats hann därför helt enkelt inte med. Men de borde förstås ha stängt av trottoarerna, säger Ove Sedin avdelningschef på tekniska kontoret.
Även i Örnsköldsvik anlitar fastighetsägare plåtslagar-firmor eller liknande företag för att rensa tak från snö och is. Oftast på vårarna eller vid värmeböljor som den vi just nu befinner oss i.
Någon större mängd med snö och is på taken finns det dock inte i det här läget. Men halt är det på många trottoarer. Det har många som satt sig på baken fått erfara.
Vi får ofta påringningar från personer som klagar på osandade trottoarer och gator. Och det finns alltid folk som ramlar. De tror att det är vi som har ansvaret för sandningen, men oftast är det privata och mindre fastighetsägare som slarvar. De större brukar ha folk anställda som sköter sandning och snöröjning, säger Lennart Johansson ansvarig för detta inom kommunen.

SKYDDAS AV FÖRSÄKRINGAR
Där det finns kombinerad gång- och cykelväg, som exemeplvis efter Modo-vägen sköter kommunen sandningen. Liksom efter vissa gångstråk inom och i närheten av centrum.
Rinner det som nu vatten efter trottoarer och cykelvägar är det svårt att hinna med att sanda eftersom sanden hela tiden rinner iväg. Men vi försöker så gott vi kan att hålla halkan borta.
Skulle olyckan vara framme finns det i allmänhet olika försäkringar att förlita sig till. När det gäller skador vid ras från tak görs en bedömning från fall till fall om fastighetsägaren varit försumlig eller inte.
Har fastighetsägaren insett att det finns snö på taket? Har varningsanordningar satts ut på gatan? är exempel på sådant som ska utredas, säger Anders Beskow, vice vd i Sveriges Försäkringsförbund, till TT. SFF är branschorganisation för de privata försäkringsbolagen.
Den som skadas kan även få hjälp genom sin egen olycksfallsförsäkring som kan träda in även om fastighetsägarens försäkring gäller.
Även bilar eller andra fordon kan få skador i samband med ras från tak. Vad är det då som gäller?
Får en parkerad bil plåtskador av nedfallande snö och is träder oftast bilens egna försäkringar in. Men det kan också tänkas att fastighetsägaren får stå för självrisken, säger Anders Beskow.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons