Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre trafikolyckor i länet

ÖRNSKÖLDSVIK. 22 personer omkom i trafiken under förra året i Västernorrland. Det är exakt lika många som under 2000. I hela Region mitt omkom dock betydligt färre i trafikolyckor än tidigare.
– Vi hoppas att den kraftiga sänkningen av antalet är början på en gynnsam trend. Vår satsning på en trafiksäkrare miljö har starkt bidragit till utvecklingen, säger Bo Sjödin, chef på Vägverkets trafik- och miljöavdelning.

Annons

Enligt Vägverkets statistik omkom över 560 personer i trafikolyckor i Sverige förra året. Det betyder färre dödsoffer än under de senaste två åren. Under mitten av 90-talet var dock antalet ännu mindre. Exakt siffra för fjolåret kommer senare eftersom statistiken har en månads eftersläpning men beräknas hamna på mellan 560 och 565. Siffrorna kan jämföras med 591 under 2000.

154 SINGELOLYCKOR
Av de omkomna var 252 bilförare, vilket är en minskning jämfört med året innan, 116 var passagerare i de inblandade bilarna. 80 fotgängare omkom i fjol. En ökning med sju döda. Av dödsolyckorna med motorfordon inblandade var 154 singelolyckor och 138 mötesolyckor. För båda grupperna innebär det en minskning.
Riksdagens mål är att antalet döda år 2007 ska vara nere på högst 270 personer. Sverige ligger fortfarande på en alldeles för hög nivå när det gäller dödade och svårt skadade i trafiken. Det finns farhågor att år 2001 skulle bli ännu ett mörkt år med över 600 dödade i trafiken, men de sista månaderna på året medförde jämförelsevis få allvarliga olyckor, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö till TT.
För Region Mitts del betyder riksdagens målsättning att antalet ska minskas till 50 dödade 2007.

TUFFT MÅL
Det är ett tufft mål inte minst med tanke på att trafiken ökar varje år, säger vägdirektör Christer Agerback. Regionen har tagit fram ett trafiksäkerhetsprogram som innebär kraftiga satsningar inom trafiksäkerhetsområdet. Vi kommer även att utöka samarbetet med andra aktörer inom offentlig förvaltning, näringsliv och olika institutioner för att sänka antalet trafikdöda och allvarligt skadade.
Men man har också satsat på en trafiksäkrare miljö med exempelvis mitträcken och säkrare sidoområden som starkt bidragit till att olyckorna blivit färre i regionen. Enligt statistiken inträffade 71 trafikolyckor i regionen med 82 döda under 2000. Motsvarande siffror var under 2001 56 respektive 70.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons