Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre poliser i sommar

ÖRNSKÖLDSVIK. Under åtta sommarveckor går polisen ned på halv personalstyrka för att alla ska kunna få fyra veckors sammanhängande ledighet.
– Men hjälp finns att få även under sommaren för den som behöver. Och vi kommer som vanligt att ha poliser i tjänst dygnet runt, säger Lars-Erik Nordin vid polisen i Örnsköldsvik som planlagt semestrarna.

Annons

De senaste två åren har poliser som valt att ta semester på annan tid än under sommaren fått en extra slant som premie. Den möjligheten finns dock inte i år.

KÄMPIGA VECKOR
Det fördes på tal även i år. Men det blev ingenting av med det den här gången, säger Lars-Erik Nordin.
Att pussla ihop polisernas semesterschema är inte lätt. För alla vill förstås vara ledig under sommaren. Nu har man delat in semestern i två perioder mellan vecka 25 och 32.
I praktiken betyder det att halva personalstyrkan jobbar medan den andra halvan är ledig.
Visst blir det lite kämpigt för de som arbetar. Men det här är enda möjligheten om alla ska kunna ha semester under sommaren.
Det betyder att utryckningsenheten i stora drag begränsas till 12 poliser under hela semesterperioden.
Eftermiddagar och helger plus vissa förmiddagar får vi med nöd och näppe ihop till till två polispatruller. Övrig tid måste vi klara oss med en enda. Vid akuta lägen måste vi dock kalla in folk på övertid.

ÖKAD FLYGKONTROLL
Det gör ju heller inte saken bättre att två av de poliser som arbetar med yttre tjänst är långtidssjukskrivna.
Ett bekymmer är också den ökade säkerhetstjänst som nu finns på flygplatsen. En polis måste närvara vid varje avgång. Normalt betyder det fem besök på flygplatsen varje vardag, två på lördagar och tre på söndagar.
Under sommaren är det dessbättre färre turer. Men det är ändå ett bekymmer att klara det här uppdraget.
Midsommarfirandet runt om i kommunen kräver också personalförstärkning liksom större evenemang som Tomas Ledin på folkparken och de traditionella festligheterna i Kornsjö. Ju fler besökare som kommer desto fler poliser behövs. Och då är det övertid som gäller. Annars går det inte att få ihop schemat.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons