Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre kuratorer upprör elever

/

Gymnasiet i Örnsköldsvik har minskat antalet kuratorer. 2,4 kuratorer förra terminen har blivit 2 i år.

– Jag är inte bara upprörd, utan arg också, säger gymnasieeleven Mimmi Westerlund.

Annons

Förra skolåret fanns sammanlagt 2,4 kuratorer vid Park- och Nolaskolan. Redan då reagerade elever över situationen inom elevhälsan.

– Kuratorerna var inte ens där alla dagar. Jag har skolkompisar som gick dit och fick vänta i två till tre månader innan de ens fick en tid, säger Mimmi Westerlund som är elev på Parkskolan och ordförande i KDU, Västernorrland.

Det var under förra veckan Mimmi Westerlund nåddes av informationen att gymnasiet tagit bort en kurator sedan föregående skolår, den som jobbade 40 procent och befann sig på Parkskolan. Istället för att utöka antalet kuratorer tillsattes istället en skolpsykolog (halvtid, har inte börjat ännu) och en skolsköterska (halvtid). Kuratorerna jobbar inom hela Örnsköldsviks gymnasium enligt skolledningen.

Mimmi Westerlund är intresserad av frågor som berör ungdomar och tycker att förändringarna på Parkskolan är märkliga.

– Förra året hade vi två kuratorer bara på Parkskolan, och nu ska en person som dessutom är föräldraledig tio procent av tiden sköta jobbet. Det är tusen elever här och helt orimligt att en människa ska räcka till dessa. Vi skulle behöva två till tre personer bara på Parkskolan för att få ihop situationen, säger Westerlund.

Den kurator som jobbar på gymnasiet har även gymnasiesärskolan under sig.

Mimmi Westerlund berättar att hon sökt gymnasiechefen Cathrina Strandberg och rektorn Christer Joald, men utan att nå dem.

– Det är fruktansvärt dåligt. Jag förstår inte hur man som ansvarig kan låta det här fortgå och ändå somna gott om kvällarna. Undersökningar visar att den här typen av nedskärningar resulterar i att människor mår sämre och sämre. Elevhälsovården finns av en anledning och samhället ska ställa upp för de som har det sämst.

I lördags publicerade ÖA, Mimmi Westerlunds insändare där hon kritiserade elevhälsans förändringar. Därefter har flertalet lärare på skolan tackat henne för engagemanget. De tycker att hon gör rätt som tar tag i elevhälsofrågorna.

Mimmi tycker också att det är viktigare att prioritera skola och människor före andra saker.

– Att till exempel bygga fina lägenheter för de som redan har det gott ställt bör komma senare.

– Människor ska alltid komma först. Jag vet att många unga tjejer till exempel skär sig, har anorexia eller andra sjukdomar. Det finns också många unga killar som har problem, därför är det viktigt med en väl fungerande elevhälsovård, säger Mimmi Westerlund.

Annons