Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre anmälda brott i Ö-vik i fjol

ÖRNSKÖLDSVIK. Antalet polisanmälningar i Örnsköldsvik minskade med 340 fall under fjolåret jämfört med år 2000.
– Givetvis positivt. Och glädjande nog tycks anmälningarna blivit färre även i andra polisdistrikt, säger polisinspektör Lennart Selling.

Annons

I Örnsköldsvik polisanmäldes under hela förra året 2 983 brott. Motsvarande siffra för 2000 var 3 323. Alltså en minskning med 340.
Även de fall som gått vidare till åklagare har blivit färre.
Statistiken för länet är ännu inte färdig, men klart är att det skett en minskning.

STATISTIK KLAR I NÄSTA VECKA
Den kommer att hamna på cirka 16 procent i länet och cirka 11 procent i Örnsköldsvik, säger Leif Hemmingsson vid länspolisen. I nästa vecka räknar han med att kunna lämna de exakta siffrorna.
Antalet diarieförda anmälningar stannade på närmare 27 000 om man tittar på de dygnslistor som polismyndigheten dagligen upprättar för hela länet. Men Leif Hemmingsson tror att det i slutänden landar på 21 000-22 000 anmälningar. Anledningen är att siffrorna ibland kan bli missvisande.
I augusti-september misstänktes en person för bedrägerier via Internet. Sammanlagt 4 200. Men teleoperatören har nu tagit på sig ansvaret för det här.
Brottsstatistik är därför inte alltid helt enkel att tolka. Men den ger trots allt en fingervisning om att brottsligheten minskat eller ökat.
Det finns många orsaker till att anmälningarna har minskat. En är att polisens utredningar varit lyckosamma och gett stöd för fällande domar vilket lett till att många brottslingar suttit i fängelse. Frivilligorganisationernas arbete spelar säkert också in liksom Brottsförebyggande rådets aktiviteter, tror Leif Hemmingsson.

KRIMINELLA I FÄNGELSE
I Örnsköldsvik har förhållandevis många av de mest belastade personerna varit frihetsberövade under delar av fjolåret. Något som märks direkt i brottsstatistiken.
En klar tendens till ett minskat antal polisanmälningar i Sverige visade också den statistik för de första tre kvartalen under förra året som Brå presenterade i oktober. Totalt anmäldes 887 000 brott vilket betydde en minskning med två procent jämfört med motsvarande period 2000.
Minskningen låg på det första halvåret eftersom antalet ökade med en procent under det tredje kvartalet.
De flesta brottskategorier minskade mer eller mindre under de tre första kvartalen även om det fanns undantag.
Till dessa hör olaga hot, ofredande, kvinnofridskränkning, sexualbrott, klotter och våld mot tjänsteman.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons