Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farlig arbetsplats?

Örnsköldsvik. Förra året anmäldes 26 olycksfall på Hägglunds Vehicle. Det har medfört att företaget hamnat på en lista över Sveriges farligaste arbetsplatser.
– Det här är inte alls en farlig arbetsplats – snarare tvärtom, säger Nils Hörnström, informationschef på Hägglunds
Vehicle AB.

Annons

Arbetsmiljöverket har listat de företag inom den privata sektorn med fler än 200 anställda som år 2000 hade fler än 20 anmälda
arbetsolyckor. Hägglunds Vehicle AB finns med på listan, på 36:e plats.

Statistiken bygger på antalet anmälda arbetsolyckor med minst en dags frånvaro samt anmälda
arbetssjukdomar. Rapporten säger inte om det handlar om lindriga
eller allvarliga tillbud, inte heller hur arbetsplatsen följer upp olyckan eller vilken rehabilitering den skadade får genomgå.
En placering på listan behöver inte innebära att det är en farlig
arbetsplats, utan snarare tvärtom. Minsta lilla tillbud kanske rapporteras, säger Catarina Edgar, pressekreterare på Arbetsmiljöverket.
Det känns orättvist, men så är det. Att anmäla är viktigt för oss, säger Nils Hörnström.
Rent spontant är det en jäkla överraskning att vi kommit med på en lista. Vi som är så duktiga på att följa upp skador, säger Bo Sjöblom, ordförande i SIF.

DÖLJER INTE PROBLEMEN
Hägglunds Vehicle har cirka 900 anställda. Förra året anmäldes tolv arbetsolyckor och 14 personer anmälde arbetssjukdom.
Vi har känt att antalet olyckor har ökat de senaste åren. Men det är inte alarmerande. Hägglunds Vehicle känns absolut inte som en av Sveriges farligaste arbetsplaster, säger Rolf Thelin, personalchef på Hägglunds Vehicle. Alla skador rapporteras, det syns givetvis i statistiken, vilket kan vara en nackdel för vår del.
Jag tror inte anställda upplever arbetsplasten som farlig, säger Nils Hörnström. Vi arbetar aktivt och offensivt med arbetsmiljöfrågor. Vi vill inte dölja problemen utan tvärtom, vi tar tag i dem.
Tore Forsberg, huvudskyddsombud, har arbetat på företaget sedan 1962. Han känner sig trygg på sin arbetsplats.
Jag har verkligen tryckt på att alla olycksfall ska anmälas. Minsta lilla skada ska rapporteras. Vi har även en företagsledning som trycker på. De vanligaste skadorna är fingerskador och småsår och skräp i ögonen. Även vissa belastningsskador för de som arbetar dagligen, säger Tore Forsberg.
Under åren har företaget drivit en kampanj där just alla skador ska rapporteras för att få upp problemen till ytan.

BRA ÅTGÄRDSPROGRAM
Vi har en välsmord apparat när det gäller skyddsfrågor. Vi följer upp alla skador och gör scheman. Är det exempelvis många nackskador så tar vi upp det. Om någon av våra anställda är sjukskrivna går vi in efter två veckor och börjar arbeta med rehabilitering. Vi tar det verkligen seriöst, säger Rolf Thelin.
Företaget samarbetar med bland annat Danbohälsan.
Vi har en hög rapporteringsnivå, vi som bedriver företagshälsovård, säger Bo Karlsson, vd över Danbohälsan samt arbetsmiljöingenjör. Ser vi en brist som är föranlett av dålig arbetsmiljö följer vi omedelbart upp det.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons