Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Får mycket hus för lite pengar"

/

En villa likt den i Skorped skulle kosta mellan 2 och 3 miljoner kronor - om den låg närmare stan.

Det säger Ulf Göransson på Svensk fastighetsförmedling i Örnsköldsvik.

– Här får man mycket hus för lite pengar, säger han.

Annons

Hus på landsbygden är generellt svårare att sälja än dem närmare stan.

Men det finns undantag.

– Landsbygdshus ligger längre på nätet än dem från stan, men det finns tillfällen när det blir en enda visning och sedan budgivning direkt efteråt, säger Ulf Göransson.

Som mäklare gäller det i mångt och mycket att i ännu högre utsträckning leta och hitta rätt målgrupp för att få ett hus på landsbygden sålt.

– Man får jobba mer med marknadsföringen på nätet. De här husen köps ofta inte av en banfamilj från byn, utan från människor utanför kommunen och till och med folk från andra länder som kanske söker en ny livsstil, säger Ulf Göransson.

För tre år sedan sålde han den gamla prästgården i Trehörningsjö.

– Men det var väldigt speciellt eftersom det kom en holländsk familj som fann det de sökte, så där hade vi flyt.

För hus i och omkring centrala Örnsköldsvik ligger snittpriset på strax över en miljon just nu. Snittpriset för hus på landsbygden finns det inga klara siffror på, men ett fint hus i Bredbyn, Gideå eller Skule kan kosta en bråkdel av ett hus i samma skick och som ligger i exempelvis Järved.

– Ett hus på landsbygden blir ju mycket billigare, man får mycket mer hus för pengarna. Kvadratmeterpriset på huset i Skorped blir runt tusenlappen och det är väldigt lågt.

Vad ska ett hus på landsbygden ha för att köpare ska tycka att det är extra attraktivt?

– Låga energikostnader är alltid efterfrågat, oavsett var huset ligger. Energiaspekten är viktig för de allra flesta eftersom driften kan vara det dyraste i boendet.

Mer läsning

Annons