Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelseupproret orsakat av Ö-viksbo

ÖRNSKÖLDSVIK. När kvinnan från Örnsköldsvik i måndags kom till kriminalvårdens anstalt i Gävle nekades hon att träffa sin man.
Detta utlöste ett uppror där 40 fångar var inblandade. Med bränder och skadegörelse som följd.
– I samband med att kvinnan avvisades piskades stämningen upp och det hela urartade, säger anstaltchefen Anders Hedin till TT.

Annons

Den 32-årige mannen dömdes den 14 maj till åtta månaders fängelse för grov stöld i ett fall och fyra andra stölder. Han hade bland annat den 20 april tagit sig in i en villa och stulit en mobiltelefon och 1 000 kronor i kontanter. Mannen har ett långvarit förflutet som missbrukare och förekommer i många avsnitt i belastningsregistret.

MUCKAR I DECEMBER
32-åringen sitter nu på anstalten i Gävle och kommer att mucka den 19 december. Så vida inte det som inträffade i måndags ändrar dessa planer.
Under fängelsetiden har mannen haft besök av sin hustru som han gifte sig med förra året. Och i måndags var kvinnan i Gävle för att hälsa på sin man.
Hustrun avvisades dock eftersom hon var alkoholpåverkad när hon kom dit. Och då brakade helvetet loss bland 32 av de intagna, med bränder och förstörelse som följd. Fångar som avtjänar sina straff på normalavdelningen.
Polisen tvingades kalla in den nationella insatsstyrkan plus poliser från Gävle, Sandviken, Bollnäs och Söderhamn. Fångarna gav dock självmant upp och avbröt aktionen.
Men Ö-viksbon var inte med i själva upploppet. Han togs åt sidan redan på ett tidigt stadium, berättar en källa för ÖA.

ÖVRIGA FÅNGAR REAGERADE
Vilken roll han spelat i fångupproret är inte klarlagt.
Han tycks i alla fall ha haft support från övriga fångarna när hans hustru nekades att besöka honom.
Redan under måndagskvällen låstes de inblandade efter visitering in i sina celler. Och där kommer man att få sitta till dess polisen hunnit höra alla. Där satt de under hela gårdagen och kan bli inlåsta under ytterligare något dygn.
Detta betyder att anstaltspersonalen tvingas ägna mycket tid åt att dra runt med matvagnarna eftersom de inte får äta tillsammans.
Polisen har inlett förundersökningen och de brottsmisstankar som finns handlar inledningsvis om grov mordbrand och grov skadegörelse.
Vi har inte ringat in de ansvariga. Polisen går nu systematiskt igenom alla genom förhör. Men vi har väl några idéer om vilka det kan vara och kommer förmodligen att flytta på några stycken när utredningen är klar, säger anstaltchefen Anders Hedin till TT.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons