Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fångarna på ön" - sommarläger på Lilla Buröholmen

Under veckan anordnar nykterhetsföreningen IOGT-NTO sommarläger utanför Örnsköldsvik. På schemat står segling, kanot och vattenbrännboll. Årets tema är "Fångarna på ön".

Annons

- Det var inget läskigt men det var mörkt. Vi hade bara vatten och bröd, säger Theodore Nilsson, 7 år, när han beskriver sin tid inlåst i ett fängelse.

På ön Lilla Buröholmen utanför Örnsköldsvik spenderar cirka 30 barn större delen av veckan på ett sommarläger som anordnas av nykterhetsförening IOGT-NTO. Lägret har funnits sedan 2000 och hit kommer barn i åldrarna 6-15 från hela Västernorrland. Under veckan varvas roliga aktiviteter med att lära sig om allmännyttiga saker som eld och allemansrätten.

På lägret får barnen testa på att segla och att paddla kanot.

Årets tema är "Fångarna på ön" och barnen är uppdelade i lag som tävlar mot varandra i olika aktiviteter likt deltagarna gör i det populära tv-programmet "Fångarna på fortet". Precis som i tv-programmet kan man bli inlåst i ett fängelse. Men på Lilla Buröholmen är en fängelsevistelse i genomsnitt några minuter lång.

Ledaren Jeremias Granquist visar trappan ner till fängelsekällaren.

"Kom igen, Elias! Spring!" På en öppen gräsplätt doppar en pojke sitt huvud i en hink med vatten. Andra barn tittar jublande på när han sedan springer till nästa hink och doppar huvudet i den med. Efter fyra hinkar har han kommit i mål och gjort ett frivarv. Han är blöt men lycklig.

När barnen kommit till vattenhinken var de tvungna att doppa huvudet i den innan de fick springa vidare.

Vattenbrännboll med frisbeekast är ett uppskattat inslag för barnen på. Tio-åriga Molly Svedberg har varit på lägret flera somrar och hon verkar inte speciellt imponerad av motståndarlaget.

– Nej, det var inte jämnt. Mitt lag vann med 30-29, säger hon.

Efter vattenbrännbollen ska barnen lyssna på en brandman prata om eld och brand. Andra aktiviteter är kanot och bad, tillit och lekar, eld och allemansrätt samt segling. Men Theodore Nilsson, 7 år, tyckte inte att seglingen var något för honom.

– Jag fick styra lite men det var inte så roligt för man såg ingenting, säger han.

Eva Dahlström är en av de som anordnar lägret varje år. Hon beskriver sig själv som en "lägermamma" och säger att många barn uppskattar stämningen på lägret och därför kommer tillbaka fler gånger än en.

– Här är alla barn lika viktiga. Alla får vara med och det blir som en fristad. Har man en gång varit här vill man ofta tillbaka, säger hon.

Eva Dahlström (mitten) tillsammans med ledaren Jeremias Granquist (vänster) och Karla Nilsson (vänster), som är en av mammorna till barnen. Sammanlagt är det 17 ledare och 3 mammor till barnen som är med på lägret.

Det är även viktigt att barnen känner att de är delaktiga samt får vara med och bestämma.

– När barnen kommer är det de som bestämmer vilka regler som ska gälla. Barnen får känna sig delaktiga och inget är ett hinder, säger Eva Dahlström.

Demokrati. Drogfrihet. Solidaritet. Orden är skrivna på träskyltar och uppspikade på träd runtom i lägret. Dessa ord är grundstenarna i IOGT-NTO:s verksamhet och Eva Dahlström säger att de pratar mycket om droger och alkohol under lägret.

– Vi pratar med barnen i små grupper om alkohol och droger. Alla barn får prata och diskutera. Vi vuxna är mer moderatorer.

Drogfrihet, demokrati och solidaritet är tre av IOGT-NTO:s grundstenar.

André Persson, 13 år, sitter runt ett bord tillsammans med några kamrater. Han är från Sollefteå och har varit på Lilla Buröholmen fyra-fem år i rad och han tycker att aktiviteterna är roligast.

– Det roligaste är aktiviteterna och tävlingarna. Att det går bra för laget, säger han.

Aktiviteterna är bland de roligaste på lägret tycker många av barnen. På bilden syns Molly Svedberg, Victor Larsson, Holly Hofmann-Dalling, Charlotte Lund samt André Persson.

Även hans kompisar runt bordet tycker att aktiviteterna är roliga men att det också är kul att man får umgås med varandra och sina kompisar. Vissa har varit där i flera år medan andra är där för första gången. Men på frågan om de vill komma tillbaka nästa sommar är alla överens.

– JA! säger de i kör.

Mer läsning

Annons