Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få studenter söker sig till Mitthögskolan

ÖRNSKÖLDSVIK. Mitthögskolan kan tvingas ställa in flera av höstens utbildningar i Örnsköldsvik.
– Vi brukar säga att minst 20 studenter måste vara antagna till en kurs för att vi ska komma i gång, säger Gunnar Svedberg, rektor på Mitthögskolan.

Annons

ÖRNSKÖLDSVIK. Mitthögskolan kan tvingas ställa in flera av höstens utbildningar i Örnsköldsvik.
Vi brukar säga att minst 20 studenter måste vara antagna till en kurs för att vi ska komma i gång, säger Gunnar Svedberg, rektor på Mitthögskolan.
Mitthögskolan i Örnsköldsvik har länge haft problem med få ansökningar till några av sina utbildningar.
I fjol tvingades man bland annat ställa in logistikutvecklarprogrammet. I år ser det efter första urvalet mest kritiskt ut för dataingenjörsprogrammet. Det har 30 platser och än så länge har bara sex personer antagits till utbildningen.
Det är inte så konstigt. Dels är det data, dels är det Örnsköldsvik, säger Per Nyholm, handläggare på Verket för Högskoleservice.

FÄRRE TILL IT-SEKTORN
Ju högre befolkningstäthet desto lättare är det att rekrytera studenter, menar han. Och i och med IT-sektorns nedgång, söker sig färre studenter till IT-relaterade utbildningar, som dataingenjörsprogrammet.
På sex av åtta högskoleprogram i Örnsköldsvik har alla sökanden antagits. Det innebär att man i höst inte kommer att ha några reserver att ta av, om någon tackar nej eller hoppar av.
Det kan även innebära en lägre kunskapsnivå hos de studenter som kommer in, eftersom inga betygskrav finns.
Det kan bli en dålig studiemiljö om man är för få. Men det finns också fördelar. Man får till exempel mer tid med läraren, säger Gunnar Svedberg.
Men Mitthögskolan har ännu inte beslutat huruvida några utbildningar ska ställas in.

AMBITIONEN ATT FYLLA
Nej, vi har ambitionen att fylla så många utbildningar som möjligt. Jag tror att vi har stora möjligheter att göra det också, säger han.
Det generella kravet för kurser med naturvetenskaplig eller teknisk inriktning är 20 antagna studenter efter andra urvalet. Vid humanistiska utbildningar är kravet högre, 30 studenter. Mitthögskolan har dock gjort avkall på detta ibland för att vissa utbildningar är strategiskt viktiga.
Gunnar Svedberg säger också att vid program med få studenter kan man samordna vissa kurser med andra utbildningar för att kunna genomföra programmet.
Att så få är antagna oroar honom inte nämnvärt.

EKONOMISK FÖRLUST
Nej, så här har det sett ut de senaste åren. Men det är klart, vi får betalt i förhållande till hur många studenter vi har så det är en ekonomisk förlust, säger han.
I augusti kommer Mitthögskolan att genomföra en reklamkampanj för de utbildningar som fortfarande har platser kvar att fylla. Då gör man också en lokal antagning.
Trenden är att allt fler studenter väljer att söka sent, eftersom man vet att det brukar finnas platser kvar, säger Gunnar Svedberg. SARA GRUNDBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons