Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få butiker följer prisinformationslag

ÖRNSKÖLDSVIK. Åtta av tio butiker i Örnsköldsviks centrum bryter mot prisinformationslagen. Det visar en färsk undersökning som ÖA har gjort.
– Det här är en lag som ska följas som alla andra, säger Mats Boström, konsumentrådgivare.

Annons

ÖA har kontrollerat 33 affärers skyltfönster längs Storgatan, från E4 till Trädgårdsgatan. Endast sex av dem följer prisinformationslagen.

EN LAG SOM SKA FÖLJAS
Enligt den ska pris finnas antingen på varan eller i dess omedelbara närhet så att ingen risk för förväxling kan ske. Det har inte Örnsköldsviksbutikerna lyckats med. Några av de underkända affärerna har prismärkt flera varor, men glömt eller struntat i några. Andra har märkt varorna i alla fönster utom ett.
Jag kan tänka mig att det beror på tidsbrist, att man inte prioriterar prismärkningen trots att man borde det. Det kan också vara medvetet, att man vill ha in kunderna i butiken. Men det här är ju en lag som ska följas som alla andra, säger Mats Boström, budget- och skuldrådgivare vid Sundsvalls kommun som hjälper Örnsköldsviks kommun med konsumentfrågor.
Det håller Annica Johansson på Lindex i Örnsköldsvik med om.

SKRÄMMER KUNDER?
Dyrare butiker kanske tror att priserna skrämmer iväg kunderna. Men det kan också bero på att man inte vet om det. Vi är en kedja och huvudkontoret har regler som vi måste följa. För kedjor är det nog lättare eftersom det är mer styrt utifrån, säger hon.
Att det skulle ha att göra med dålig kunskap tror inte Lilian Strandberg, ägare till Gummessons modehus.
Det är frågan om att hinna med. Sen får ju kunderna gärna komma in och titta och känna också, säger hon.

GÖRA ANMÄLAN
Lagen finns till för att främja en god prisinformation till konsumenterna och gäller alla näringsidkare som tillhandahåller varor eller tjänster. Om man upptäcker en butik utan prismärkning i skyltfönstren går det att göra en anmälan till Konsumentverket.
Om en privatperson vill anmäla en butik vänder man sig till Konsumentverket. De kan då utfärda ett föreläggande och i ett senare skede även ett vite, säger Mats Boström. Sara Grundberg

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons