Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra poliskraft mot droger och alkohol

/
  • Dick Danielsson och polisen kraftsamlar inför nationella trafikveckan.

Snart dags för nationella trafikveckan.

Annons

Nästa vecka kraftsamlar polisen.

– Det är en nationell trafikvecka. Fokus ligger på alkohol och droger, säger Dick Danielsson.

De första tio månaderna i år stoppade polisen i Örnsköldsvik 10 440 fordon i trafiken. Av dessa misstänktes 28 förare vara påverkade av någon form av narkotiskt preparat.

– Det är färre än motsvarande period i fjol, då 55 stycken misstänktes, säger Dick Danielsson, biträdande närpolischef i Örnsköldsvik.

Precis som i Örnsköldsvik har de flesta polisdistrikten i länet tagit färre narkotikapåverkade bakom ratten. Både Härnösand och Kramfors går dock mot strömmen.

Dick Danielsson säger att det kan vara många faktorer som spelar in.

– Det handlar ofta om återfallsförbrytare. Just nu kan det vara flera som sitter av sina straff eller rör det sig om personer, som har blivit av med sina fordon. Bilarna är helt enkelt förverkade, säger han.

En tredje orsak enligt polisen kan vara att en del har blivit försiktigare och tar sig fram i trafiken på annat sätt – alltså inte att de har slutat med missbruket.

Av de 10 440 stoppade fordonen är det dessutom 52 förare, som fick följa med till polisstationen för provtagning, misstänkta för alkoholpåverkan.

– Även det är en minskning jämfört med motsvarande tio månader i fjol, då det var 72 personer, säger Dick Danielsson.

Samtidigt säger Dick Danielsson att det återstår två månader av året och att just december är en månad då det inte sällan tas en och annan person med både alkohol och andra preparat i kroppen.

– Innan året är slut är det inte omöjligt att det kan röra sig om mellan 80 och 100 personer som misstänks för att ha kört bil alkoholpåverkade. Rent krasst kan man säga att ju fler vi stoppar, desto fler uppdagas, säger han.

Till statistiken finns också 343 hastighetsöverträdelser och 184 som har stoppats utan att ha använt bilbältet.

Vecka 50 mobiliserar polisen och då kommer alla i yttre tjänst att vara ute i trafiken – med fokus på alkohol och droger.

– Den veckan har vi förstärkt upp bemanningen, säger Dick Danielsson.

Mer läsning

Annons