Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expertens råd

ÖRNSKÖLDSVIK. Aldrig någonsin har det funnits så mycket narkotika i vårt land som nu. Samtidigt har polisen personalbrist och kommunernas socialförvaltningar för en ojämn kamp mot ålagda sparkrav.
– Ni måste var betydligt tuffare mot politikerna. Gör vi ingenting nu slutar det förr eller senare med en explosion, säger Torgny Pettersson chef för Hassela Nordic Network som i går föreläste inför personal från bland annat socialtjänsten och polisen.

Annons

Torgny Pettersson är inte bara chef för HNN han är dessutom direktör för European Citys Agence Drugs, Ecad. Men i båda fallen handlar arbetsuppgifterna om kampen mot drogerna. Även internationellt.

BROSCHYRER RÄCKER INTE
I går fanns han på plats i Örnsköldsviks museums hörsal för att föreläsa om knarkhandeln som enligt FN och världens finanspolis omsätter 4 500 miljarder. Bara vapenhandeln är större.
Det skulle räcka för att driva Örnsköldsviks kommun i 1 500 år. Då förstår man vidden av narkotikans utbredning i världen.
Och då räcker det inte med att skicka ut små käcka broschyrer för att kunna bekämpa drogerna. Vi måste banne mig tvinga folk att intressera sig för det här problemet. Det måste tas upp på bordet. Och kom ihåg att det är val i år. Fråga politikerna vad de tänker göra innan de hunnit sätta sig till rätta på sina stolar.
Att Torgny Pettersson kan sitt ämne kunde ingen betvivla. På ett lättfattat och entusiastiskt sätt drog han sig inte för att rikta kritik mot såväl det nationella hanteringen av kampen mot drogerna som mot enskilda personer i olika ställningar. Allt utan omskrivningar.

SAKNAS HANDLINGSKRAFT
Det är lätt att sätta ihop en plan. Men vad Sverige saknar är en drogpolitisk ledning. Det måste göras mer än att bara prata.
Placera exempelvis juristutbildade länspolischefer på Rikspolisstyrelsen och låt operativa poliser leda arbetet på fältet. De vet vad det handlar om.
Efter flera års utredning presenterades den 22 januari den proposition som ska vara ledande för det fortsatta arbetet mot drogerna. 325 miljoner finns avsatta för ändamålet.
Men det är som en fis i rymden. Skulle behövas betydligt större belopp för att det ska bli något resultat. Dessutom anser jag att propositionen är mycket klen och tyder på att det saknas handlingskraft.
Enligt Torgny Pettersson har Öresundsbrons tillkomst inneburit en massiv ökning av knarktillförseln. Inte en dag utan att mängder av narkotikabeslag görs.
På en timme hinner man åka över till Danmark och handla knark och återvända till Sverige. I Christiania står man helt öppet och säljer hasch. Framförallt på söndagar. En hantering som Hells Angels sköter. Där finns hur mycket skit som helst.

VILL LEGALISERAR KNARK
Just den liberara synen på narkotika som finns i många länder är ett stort problem i drogbekämpningen.
Ett förhållandevis stort antal länder vill legalisera missbruket eller blundar medvetet för att gällande narkotikalagar överskrids.
Som exempelvis Holland. Det var där som den organisation som Torgny Pettersson tillhör byggde upp sina kunskaper om cannabis.
Där ordnas varje år en tävling om vem som kan erbjuda den bästa cannabisprodukten. Tävlingen pågår i sex dagar. Domarna åker runt och provar de olika produkterna innan en vinnar koras.

FÅR ODLINGSBIDRAG
I Holland finns också 900 så kallade coffee shops, varav 220 bara i Amsterdam. Förr kunde vem som helst över 18 år köpa 30 gram hasch i en shop, vilket nu har sänkts till fem gram per inköp.
Men i stället kan man gå runt på olika ställen och köpa i princip hur mycket hasch som helst.
Här går det också att handla narkotika via posorder eller Internet. Det går dessutom bra att köpa allt som behövs för en egen cannabisodling.
Man kan till och med få odlingsbidrag från EU som gäller en låghaltig cannabis. Även i Sverige finns odlingar. Vi har hittat åtminstone fyra sådana.

BEVAKAR NÄTET
Varje dag följer HNN under 7-8 timmar vad som händer på den öppna sajt som vem som helst i Sverige kan gå in på.
Den har 2 500 deltagare och där får nybörjaren veta hur man ska gå till väga för att odla cannabis, vilka tillbehör och redskap som finns.
För att inte avslöja oss har vi 17 olika identiteter och allihop påstår vi oss vara odlare. Vi kan dock inte använda våra privata datorer utan sköter kontakterna från ett Internet café.

NORGE ILLA UTE
Men det är inte bara i Sverige som knarkproblemen finns. Ännu värre är det i Norge som har flest narkotikarelaterade dödsfall inom hela EU-området.
Torgny Pettersson hann under de dryga sex timmar han föreläste att berätta massor om narkotikahandeln.
I Europa och i världen. Ett problem som blir allt allvarligare för varje dag som går, även i Sverige.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons