Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expertens bästa tips – så sparar du energi

/

Jonny Widell i Domsjö har tänkt till – och på så sätt sänkt sin elförbrukning.

– Jag sparar cirka 60 procent el per år med hjälp av vanliga datorfläktar, säger han.

Annons

Mycket kan man göra själv tänkte Domsjöbon Jonny Widell – och efter ett tips i en tidning har han nu konstruerat ett antal elementfläktar – som sänker elförbrukningen med cirka 60 procent.

– Jag läste om idén, men tyckte att deras konstruktion var för dyr, säger han.

Följden har blivit att Jonny Widell har konstruerat en anläggning i hemmet – en investering på ungefär 1 500 kronor – som gör att elräkningen har sänkts rejält.

– I december 2010 gjorde vi av med 2 900 kilowattimmar, innan jag hade installerat fläktarna. Ett år senare gjorde vi av med 1 400 under samma tid, inklusive hushållsström, säger han.

Själva konstruktionen innebär att Jonny Widell har skapat en anordning, där han har fäst ett antal vanliga datorfläktar i en träram. Träramen med datorfläktarna har han sedan placerat under värmeelementen.

– Normalt hamnar mycket värme i taket, men där gör den ju ingen nytta. Det är bättre att värmen stannar på golvet, säger Jonny Widell.

Vinsten med konstruktionen innebär enligt konstruktören även att mycket kallras från fönstren försvinner.

– Om två miljoner villaägare i Sverige skulle göra på samma sätt skulle man kunna stänga ned ett och ett halvt kärnkraftverk, säger Jonny Widell och påpekar att han då har räknat på en halvering per hushåll.

Jonny Widell tror att idén är genomförbar även på direktverkande element, men säger samtidigt att det förmodligen fungerar bäst med vattenburna element i kombination med berg- eller jordvärme.

– När det är som allra kallast brukar jag stänga av min värmepump och elda i stället. Det brukar vara ungefär en vecka per år. På så sätt sparar man även värmepumpen, som sliter ganska ont när det är som allra kallast ute.

– Det skulle också vara intressant att veta hur fläktarna fungerar med fjärrvärme, säger han.

Som om det inte vore nog med just den här grejen, berättar Jonny Widell att han även har konstruerat en elcykel – som ska vara lättare än världens lättaste. Men det är en helt annan historia.

Fyra bästa tips

1. Hemgjorda elementfläktar med billiga datorfläktar. Finns billigt på Ebay.

2. Se över temperaturerna, sänk så mycket ni kan och stäng av där ni inte behöver någon värme.

3. Elda kallaste veckan på året, om du har möjlighet

4. Byt till ledbelysning över allt där det går. Finns billigt på Ebay.

Mer läsning

Annons