Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expert tror på färre sjukskrivna

ÖRNSKÖLDSVIK. Senaste om halvannat år räknat från augusti 2002 kommer antalet sjukskrivna inom Örnsköldsviks kommun och landstinget att minska och det rör sig sannolikt om kraftigt minskade tal.
Den förvissningen uttalade professor Åke Nygren när han besökte Örnsköldsvik i går tillsammans med några av försäkringsbranschens tyngsta namn.

Annons

Åke Nygren är från Banafjäl och hade lockat med sig Torgny Wännström som är vd för AFA, LO:s förre ordförande Bertil Jonsson som är ordförande för AFA och Tore Andersson, vd för Folksam till Banafjäl för litet strömmingsfiske och information om projektet som pågår i Örnsköldsvik tillsammans med landstinget.
I korthet går projektet ut på att få ned sjukskrivningstalen genom nya metoder för rehabilitering. Örnsköldsviks kommun, landstinget, AFA och Folksam finansierar projektet. Karolinska Institutet, där Åke Nygren är verksam, svarar för den vetenskapliga ledningen.

INGET FUSK
Åke Nygren säger att det är kränkande att misstänka någon för fusk i de här sammanhangen på det sätt som Alf Svensson gjort. Åke Nygren säger att det är ett gigantiskt problem och en mycket stor utmaning att komma tillrätta med problemen.
Det har gjorts massor av utredningar men inga utvärderingar, säger han. Ingen har försökt att studera vilka metoder det är som ger resultat.
Sjukskrivningarna och förtidspensioneringarna kostar i dag 120 miljarder kronor per år och ökar fortfarande och det är mer än vad akutsjukvården kostar. Det är med andra ord enorma belopp. Bland undersköterskor och LO-grupper är det ont i rygg och nacke som är vanligast.

ARBETSPLATSEN VIKTIG
Bland läkare och sjuksköterskor svarar utbrändhet, eller utmattningsdepression som är det nya vedertagna namnet, för 40-42 procent av sjukskrivningarna. Det är med andra ord den psykiska hälsan som är den främsta orsaken till sjukskrivningar bland dessa grupper.
Arbetsplatsen och stämningen där är av oerhörd betydelse. En klok arbetsledning och förstående arbetskamrater är det viktigaste för att människorna ska trivas på sina arbetsplatser och därmed undviks stress, otrivsel, hög arbetsbelastning och alla de faktorer som så småningom leder till att individen inte längre fungerar.
Värö bruk
Det finns exempel på anställda som inte känner igen sina bilnycklar när de skall åka hem och som inte längre känner igen sig själva i en mängd vardagliga situationer. Det är tecken på utmattningsdepression och ingenting annat.
Värö bruk är det första storskaliga exemplet på att det går att göra något åt problemen. Värö bruk har lagt ned 630 000 kronor i kostnader och tack vare detta sparat 2,2 miljoner kronor i minskad frånvaro.
Vi kommer att uppnå samma resultat inom Örnsköldsviks kommun, säger Åke Nygren.
Just nu pågår ett förankringsarbete för projektet inom Örnsköldsviks kommun. Från augusti 2002 går projektet in i ett skarpt läge med en enkät bland de anställda och mot slutet av 2003 väntas de första resultaten bli mätbara. Projektledare är Birgith Larserud.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons