Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exits grundare: Information recept mot rasism

örnsköldsvik. Främlingsfientliga organisationer breder ut sig i Europa. I Sverige ligger de rastiska organisationerna under ytan och puttrar.
– Vi vinner ingenting genom att se ner på rasistiska organisationer. Man måste bemöta dem på rätt sätt, säger Kent Lindahl, grundare av organisationen Exit.

Annons

Igår var Kent Lindahl på besök på Själevadskolan i Örnsköldsvik och berättade om sina egna erfarenheter av de nazistiska organisationerna i Sverige. Fram till 31 års ålder var han aktiv inom olika nynazistiska rörelser. Kent Lindahl levde ett liv fullt av hat, våld och droger.
Det florerar mycket narkotika och droger i den nynazistiska miljön. Man spelar väldigt mycket på att vara renlevnadsmänniskor, menar Kent Lindahl. Man säger en sak och gör en annan. Själv använde han flera sorters narkotika men framförallt amfetamin.

VÄGEN BORT
Efter en fängesevistelse beslutade Kent Lindahl sig att ta sig bort från den nynazistiska miljön.
Redan första dagen på fängelset kom jag i kontakt med några killar från Sydamerika. Häftiga diskussioner utbröt och hela situationen slutade med att jag hamnade på sjukstugan, berättar han.
Detta var början till slutet på Kent Lindahls tio år långa nynazistiska karriär. Det var svårt att bryta upp från gamla vänner och det gamla levnadsmönstret.
Styrkan i nynazistiska rörelser ligger i att de är väldigt duktiga att värva nya medlemmar. De erbjuder en stark kamratskap som är svår att hitta någonstans i samhället, säger Kent Lindahl.
r
INGEN UTBREDNING HÄR
I Västernorrlands, Norrbottens och Västerbottens län har inga nynazistiska organisationer ännu fått fäste. Kent Lindahl vet inte vad det beror på. Kanske för att Sverigedemokraterna inte har något stort stöd här.
Men Kent Lindahl menar att vi måste ta de främlingfientliga vindar som blåser på allvar, så att vi kan stoppa dem i tid.
Det är främst ungdomar i 13-17 års åldern som ligger i riskzonen för att lockas med. Därför är det så viktigt att kasta ljus på problemet istället för att försöka dölja det, anser Lindahl.
Man förstår mycket mer om det är någon som själv har upplevt något som berättar om det, säger Anna Sellin, niondeklassare på Själevadsskolan.
I Själevad är det en ganska skyddad miljö, säger 15-åriga Malin Lindqvist. Det finns inte några rasistiska organisationer men om man kommer in till stan så finns det killar som "leker" nazister bara för att spela häftiga.
Kent Lindahl menar att det är skillnad på att vara stolt över sitt land och att vara rasist.
Med att vara rasist menas med att man ser ner på andra människor och det är fel. Vi måste vidga våra vyer och ta kontakt med människor med annan bakgrund än vad vi själva har. Vi-och-dom-tänkande måste bort. Rädsla grundar sig på okunnighet och den enda lösningen är information, säger Lindahl.
MARIE WALLNER

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons