Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europeisk satsning ska utveckla landsbygden i Västernorrland

Under veckan är det parterskapsmöte i projektet Erudite i Örnsköldsvik och Lycksele. Syftet med projektet är att utveckla landsbygden med hjälp av nya, innovativa e-tjänster och dra nytta av den potential som snabba bredbandsnät kan ge.

Annons

Läs också: Miljoner till kommunerna i Ångermanland ska utveckla landsbygden

Ett europeiskt partnerskapsmöte i projektet Erudite (Enchancing rural and urban digital innovation territories) äger rum i Örnsköldsvik och Lycksele med start på tisdag.

Erudite är ett samarbete mellan sju olika EU-regioner från Sverige, Finland, Frankrike, Irland, Slovenien, Italien och Ungern samt några olika forskningsinstitut.

Landsbygd Åker Åkrar Ängar Traktor Landsbygden

Syftet med projektet är att utveckla landsbygden med hjälp av nya, innovativa e-tjänster och dra nytta av den potential som snabba bredbandsnät kan ge.

Projektet startade i april 2016 och har som mål att bättre prioritera och kanalisera de offentliga investeringarsom görs i digitala tjänster, t.ex. inom omsorg, vård, skola och administration.

– Projektetär en del i arbetet med att utveckla och även utvärdera nya e-tjänster i regionen och vi hoppas på att skapa effektiva synergier till det arbete som redan pågår inom digitalisering i Västernorrland, säger Charlie Wallin, Kommunförbundet Västernorrland i ett pressmeddelande.

Läs också: Nytt förslag för bredband på landsbygden – kommunen vill erbjuda borgen vid banklån

Under träffen i Västernorrland kommer man bland annat att besöka Örnsköldsviks sjukhus och Örnsköldsviks kommuns”papperslösa” kontor.

Projektet kommer att pågå till och med mitten av 2018 och förutom olika publika rapporter kommer även seminarier att hållas med möjlighetför allmänheten att ta del av resultaten.

Läs också: De vill utveckla landsbyggden

■ ■ För mer nyheter om Örnsköldsvik, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.

Mer läsning

Annons