Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-stöd inte helt rättvisa

HÄRNÖSAND. Sollefteå, Sundsvall och Mitthögskolan tillhör vinnarna i fördelningen av EU-pengar från mål 1-stödet i den Södra skogslänsregionen.
Det visar en sammanställning av beviljade projekt under de första arton månaderna.
Totalt har 168 projekt i Västernorrlands län beviljats mer än 552 miljoner kronor av EU-medel hittills inom ramen för programmet som sträcker sig över åren 2000-2006.

Annons

Inklusive medfinansieringar från både offentliga och privata håll omsluter projekten 1.569 miljoner kronor.
EU-stödet hittills har alltså utlöst aktiviteter till ett värde av drygt en och en halv miljard kronor sedan man drog i gång i praktiken på höstkanten 2000. Detta är helt enligt plan.
I stort sett, ja. I snitt ska stödet ligga på 210 miljoner per år om vi
ska hålla jämn takt i länet. Men en hel del projekt löper ju på två och tre års tid, säger Per G Hånell, chef på länsstyrelsens strukturfondssekretariat.

STORA PROJEKT I SUNDSVALL
Alla orter i Västernorrland kan numera få del av EU-pengar. Så var det inte under den förra programperioden 1995-1999.
Men rättvisan är för den skull inte total geografiskt.
Mer pengar faller över Sundsvall än vad som motiveras av befolkningsstorlek. Timrå och Ånge får åt andra hållet mindre del av kakan.
I Ångermanland avviker Sollefteå mest till det positiva i stöd per invånare. Härnösand ser också ut som stor vinnare på papperet. Men det beror på att stöd till länsstyrelsen och landstinget bokförs i residensstaden även om det kommer hela länet till godo.
På samma sätt drar Mitthögskolan upp siffrorna i och med att länsprojekt hamnar på någon av campusorterna.
Sundsvall har stora projekt, framför allt idrottsparken med 18 miljoner.
Det slår igenom, kommenterar Per G Hånell geografin.
Men i varje kommun genomförs i alla fall ett näringslivsutvecklingsprojekt eller flera. Och det är inte så stora disproportioner ändå i relation till befolkningen. Det är inte så snett egentligen.

VILL SE FLER PRIVATA PROJEKT
Offentlig sektor överväger klart. Per G Hånell hoppas på fler privata projekt under resten av programtiden.
Tempot i redovisningen från beviljade projekt har inte heller varit det bästa.
Det gick segt i början. Men det har ökat påtagligt efter att vi har trätt på folk och det rullar på riktigt hyfsat i dag.
Ett förnämligt exempel är Häggviks hamnförening. De slår alla rekord. De fick sitt beslut den 10 oktober. De lämnade sin slutredovisning i december, berömmer Hånell.
Dålig redovisning betyder ej uttagna pengar vilket i sin tur stoppar nya projekt. I december fick nio projekt läggas på hög till nästa beslutstillfälle i mars av just det skälet.

NIO NYA JOBB HITTILLS
I projekten som beviljats stöd är målet att skapa 3 400 nya jobb. Uppnått resultat hittills är nio (9) nya jobb. Krasst räknat betyder det att EU sponsrar varje arbetstillfälle med lite drygt 60 miljoner.
Så får du inte vinkla. Det är ju bara enstaka projekt som är slutredovisade än. Men visst förekommer det projekt där man är lite väl optimistiska, medger Per G Hånell.
Observera även till exempel bredband som skapar nya jobb hos andra som inte syns, som på Manpower. Det gäller kompetensutveckling och andra strukturpåverkande insatser. De blir inte alltid snabba resultat, men det blir något som finns kvar.
I projektplanerna beräknas på motsvarande sätt att 1 300 arbetstillfällen kan bevaras. Uppnått resultat är 34 hittills. Ett tiotal projekt i länet har fått avslag på mål 1-stöd. Ett femtiotal ansökningar har av olika skäl dragits tillbaka. KLAS LEFFLER

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons