Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg mot ett kulturhus

/
  • Kulturstrategen Bettan Edberg och konsulten Torbjörn Johansson presenterade i går en förstudie för ett virtuellt kulturhus.

Det var många tankar och idéer som presenterades när det gäller ett virtuellt kulturhus.
Det var också lika många frågor som hängde i luften.
– Jag hoppas i alla fall på en fortsättning, sa kulturstrategen Bettan Edberg.

Annons

100 000 kronor har satsats på en förstudie för ett virtuellt kulturhus i kommunen – något som initiativtagarna tror att Örnsköldsvik skulle kunna bli först med.

På onsdagskvällen presenterades denna förstudie för kulturföreningar och intresserade – och det var ett välbesökt möte i Sliperiet.

Enkelt kan man sammanfatta detta virtuella kulturhus med att ett antal lokaler kopplas samman via internet. Exempelvis om en konsert eller teater sker på en plats i kommunen, ska man kunna titta på den på flera andra platser i kommunen eller ute i världen.

Men för att det ska bli verklighet krävs förstås investeringar i teknik, projektorer, ljud och ljus – och inte minst kunskap.

Till detta har konsulten och företagaren Torbjörn Johansson varit behjälplig och han verkar också ha dammsugit marknaden på möjligheter – inte minst de ekonomiska.

En grupp människor i kommunen, en referensgrupp och en arbetsgrupp, har fördjupat sig i idéerna, som sammantaget konsulten, kulturstrategen och flera andra tror kan bli en bra grej för Örnsköldsvik.

– Vi kommer förmodligen inte ha råd att bygga ett kulturhus här i kommunen. Kanske först om 20 år, sa Bettan Edlund och tillade att först måste vi också lära oss samarbeta bättre.

Sammantaget handlar förstås ett virtuellt kulturhus om en hel del pengar, inte minst investeringar i teknik, som riskerar att föråldras i ungefär samma takt som mobiltelefoner, tv-apparater och annat.

– Därför bör man leasa, sa Torbjörn Johansson, som sammantaget tycker att kommunen ska haka på tåget så snabbt det bara går.

– Det är nu det finns pengar att söka. Det gäller att vara först, sa han.

Först ska en rapport färdigställas och sedan ska politikerna säga sitt – och som en uppmärksam åhörare sa i går:

– Varför har inga ungdomar fått vara med och tycka?

Mer läsning

Annons