Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett ljus vill växa i ett ekonomiskt mörker

/
  • Emilie Viklund och ordförande Daniel Björck drog i gång Ett Ljus i Mörkret. Nu vill de expandera men kämpar samtidigt med föreningens egen ekonomi.

Ett ljus i mörkret vill växa. Men ekonomin sätter käppar i hjulet för föreningen.

Annons

– I princip är vi tre personer i styrelsen som arbetar för fullt, säger Daniel Björck, ordförande för Ett Ljus i Mörkret.

Läs tidigare artikel: Paret gör stöttning via nätet

Det startade som ett Facebookinitiativ och har efter fyra månader ambitioner att expandera som förening.

– Nu kallar vi oss enbart Ett ljus i mörker utan tillägget Örnsköldsvik. Detta är för att förtydliga att vi även hjälper människor utanför kommunen.

Men så har de egentligen arbetat hela tiden, menar ordförande.

– Det är verkligen människor från Malmö till Kiruna som ber om vår hjälp. Tack vare ett gott samarbete med ett fraktföretag kan vi skicka försändelser till andra orter.

Inför juletid finns det extra mycket att göra för att stötta ekonomiskt utsatta.

– Det finns jättemycket bekymrade människor där ute som funderar på hur de ekonomiskt ska klara av julen.

Men det är inte enbart enskilda som har det kärvt. Frågan är om föreningen kommer att klara av vintern själva, enligt Björck saknas bland annat pengar till föreningens lokalhyra.

– Vi jobbar aktivt med att lösa det ekonomiska fram till dess att vi får ansöka om bidrag hos kommun.

Men det är inte enbart ekonomin som är en utmaning. Det handlar även om fenomenet att syssla med välgörenhet på nätet i sig självt.

– Det har varit en hel del kommentarer. Människor som ifrågasätter de människor som får hjälp och hur vi jobbar. Det är inte alltid så roligt. Människor har tacka nej till hjälp för att slippa kommentarerna.

– Sedan vi arbetar efter ett antal riktlinjer, som att man först ska ha sökt socialbidrag innan vi stöttar.

Men eftersom föreningen heller inte är en etablerad välgörenhetsorganisation med ett så kallat 90-konto, handlar det till syvende och sist om givarnas tillit till föreningen menar ordförande.

– Om vi växer ännu mer och börjar hantera mer pengar så kanske det kan bli aktuellt med sådant. Men där är vi inte än. Än så länge hanterar vi ju mest grejer och kläder, säger Björck.

Mer läsning

Annons