Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett drömhus för 350 000 kronor

Prästgården i Skorped är till salu.
För 350 000 kronor får köparen nio rum och kök – och en villa med nyinstallerad bergvärme.
– Det är nya tider för kyrkan. Vi måste prioritera annan verksamhet. Därför har vi valt att sälja, säger kyrkoherden Kenneth Lindmark.

Annons

Det handlar om 330 kvadratmeters yta, fördelad på två våningar och ett källarutrymme med pannrum, tvättsuga och inte minst en vinkällare med en egen trappa. Dessutom öppenspisar, flera toaletter, stort kassaskåp och diverse utrymmen.

– Som jag ser det betalar man 130 000 kronor för huset, säger kyrkvaktmästaren Lars Jakobsson när han visar runt i den ståtliga byggnaden.

Lars Jakobsson utvidgar sedan sitt påstående och berättar att för bara ett par år sedan installerades bergvärme i byggnaden.

– Tidigare eldades det med olja. Det var väl bara kyrkans ekonomi som satte stopp för att det inte gjordes tidigare, säger han.

I dag förbrukar byggnaden lite knappt 20 000 kilowattimmar plus hushållsström – och Lars Jakobsson säger att en eventuell köpare i alla fall inte behöver bekymra sig för dyra elräkningar.

Läs också:

"Får mycket hus för lite pengar"

7 andra reafynd på bostadsmarknaden

– Ett hus i de här trakterna brukar kosta allt ifrån 50 000 kronor till ett par hundra tusen. Det är lite andra priser här än i stan, säger han.

Likväl hittar inte alla byggnader i kommunens ytterområden köpare snabbt.

– Det tar väl ungefär tre kvart till stan med bil – om man inte kör allt för sakta, säger Lars Jakobsson, som tror att människor som bosätter sig i dessa trakter är mer roade av jakt och fiske än att hänga över datorer – och ett stressigt klimat.

– Man måste nog gilla naturen om man ska bo här. På köpet bor man dessutom väldigt billigt, även om det förstås kostar lite att köra bil. Men man slipper ta lån på flera miljoner, säger han.

Lars Jakobsson hoppas att det är en barnfamilj som kommer att köpa huset.

– Det vore bra för Skorped, säger han och ler.

Eventuell köpare kommer enligt Lars Jakobsson att få ett rejält timmerhus, byggt på 40-talet. Dessutom följer det med carport med förråd och en tomt på drygt 5 000 kvadratmeter.

– Egentligen är det bara att flytta in i huset, även om det förstås finns lite att göra på sikt, säger han och nämner målning, fräscha upp badrummet och kanske slipa lite trägolv.

Kyrkoherden Kenneth Lindmark i Anundsjö säger att det blev aktuellt att sälja prästgården i och med att förra prästen valde att flytta till Sollefteå.

– Jag förstår att prästgården har betytt mycket för församlingen. Inte minst uppskattas det att det lyser i fönstren. Det är förstås dubbla känslor när det blir så här, säger han och påpekar att tillsvidare är prästtjänsten i Skorped vakant.

– Vi kommer att titta på det inom ett år. Det ska bli en utvärdering. Lyckligtvis finns det en stark Baptistförsamling också på byn. Det finns ett gott ekumeniskt klimat, säger han.

Betty Arvidsson är en av Skorpedsborna, som gärna hade sett att både präst och prästgård hade funnits kvar.

– Det är självklart roligt för oss att ha präst och prästgård här. Samtidigt är det inte bra om prästgården blir obebodd, säger hon.

Vad skulle motsvarande hus ha kostat i stan?

– Det handlar om flera miljoner, säger Lars Jakobsson.

Mer läsning

Annons