Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett aromatiskt språkbad i Arken

Örnsköldsvik. Ljusgården vid stadsbiblioteket i Örnsköldsvik har för några dagar förvandlats till ett språkligt smörgåsbord.
Det är ”Språkbadet”, ett tredagarsprojekt som syftar till att öka intresset för språkstudier hos både vuxna och unga.

Annons

Hela ljusgården utanför stadsbibliotekets lokaler var under onsdagen fylld av åttondeklassare från Örnsköldsviks grundskolor.
De var på plats för att få känna på andra språk och kulturer, genom både hörsel, syn och smak.
I fyra olika språkrum: engelska, franska, spanska och tyska, duschades besökarna med språkets olika kulturer.
Totalt har cirka 700 grundskoleelever tagit del av språkbadet, och under torsdagen vänder sig utställningen till vuxenundervisningen, gymnasieelever och allmänheten.
Vi vill visa på språkets betydelse för människan, både i vardagen och i arbetslivet, säger en av projektledarna, Lars-Åke Larserud, som till vardags arbetar som skolledare.
Han anser att språkkunskaper mer och mer blir en nödvändighet för att kunna konkurrerra på arbetsmarknaden. De senaste åren har antalet språkelever minskat i grundskolans senare årskurser. Även språkkurserna i gymnasiet har minskat i popularitet.
Motivationen för att lära sig språk är på topp i årskurs fem och sex, men i sjuan och åttan har många elever valt bort franskan och tyskan, till förmån för mindre arbetskrävande ämnen, säger Larserud.
Eftersom alla ämnen har samma värde i slutbetyget, är det frestande att välja kurser som kan höja medelbetyget, tror han.
Men språkkunskaper är ett medel, inte ett mål. Det är dessutom viktigt ett arbetsverktyg på dagens arbetsplatser, säger projektsamordnare Anne-Britt Hägglund.
Visst tar språkinlärning tid och energi i anspråk, men man får ut så mycket mer i möten med andra människor om man kan kommunicera.
ÅSA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons