Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett 50-tal inbrott bakom tjuvgömman

ÖRNSKÖLDSVIK. Tjuvgömman som avslöjades i går har gett polisen ett digert arbete. Dels ska allt gods registreras och dels ska grejerna kollas mot gjorda stöldanmälningar. Polisen tror att stöldgodset kommer från ett 50-tal inbrott.

Annons

Redan nu har extra personal satts in för att arbeta med fallet men det kommer att krävas mer resurser.
Vi har kontakt med chefen för länskriminalen och diskuterar hur vi ska lägga upp arbetet, säger Christer Sundelin vid Örnsköldsvikspolisen.
Han beräknar att enbart arbetet med att ta rätt på allt stöldgods kommer att ta minst en vecka.
Han säger också att omfattningen av utredningen kommer att ta resurser från det normala polisarbetet, att ta hand om vardagsbrottsligheten. Man har delat upp arbetet i två delar där en del omfattar den administrativa hanteringen av stöldgodset, och där den andra delen består i spaning efter den eller de personer som ligger bakom inbrotten och hanteringen av stöldgodset.
Än så länge är polisen förtegen om vilka som kan vara inblandade i stölderna, men man är ganska säker på att måste röra sig om flera personer. Och det finns misstankar som riktas åt visst håll.
Det finns en person som är anhållen i sin frånvaro, säger Christer Sundelin men mer kan han inte säga av hänsyn till den pågående utredningen.
Polisen har sedan en tid misstänkt att inbrotten hängt ihop, bland annat på grund av det stora antalet anmälningar om inbrott och stölder som gjorts. Och verksamheten har pågått under en längre tid.
Vi har hittat gods sedan 2000.
I huvudsak är det norra delarna av Ångermanland och södra delarna av Västerbotten som drabbats av inbrotten.
Sannolikt har del av stöldgodset redan avyttrats. Men eftersom tjuvarna i vissa fall tömt hela hus på allt som funnits där så kan man ju tycka att en hel del grejer måste vara av mindre värde och kanske då heller inte så lätta att sälja. Var kan man sälja sådant?
Det finna alltid köpare till stöldgods, både inom och utom landet, säger Christer Sundelin. Kaj Glännestrand

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons