Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eritreakväll i Bredbyn

/
  • Eyerusalem Zeresenay berättar för Kattis Yilmaz från Bredbyn vilken rätt som är vilken och förklarar hur maten ska ätas.
  • Medan folket tar plats i matsalen skopar Abraham Mussie upp den chilistarka köttgrytan i serveringsskålar ute i köket.
  • Eyerusalem Zeresenay lägger upp salladen med gurka, tomater, röd lök och dressing på ett stort serveringsfat.

Traditionellt ingerabröd, kryddig linsröra, chiliångande gryta på lamm- och nötkött, alichapotatis, ris och sallad. I går var det uppdukat för eritreansk helkväll i församlingsgården.

Annons

Runt 100 personer samlades i går kväll för att äta gott, dansa, dricka kaffe och lära sig mer om landet Eritrea.

Förberedelserna har pågått i dagarna två.

– Jag har kört hit ett helt lamm och 20 kilo lök bara till grytan, skrattar Ann-Catrin Zackrisson, engagerad i Bygd & stad i balans som tillsammans med Anundsjö församling och Anundsjö Framtid arrangerade kvällen.

Tillsammans med de eritreanska krafter som lagat all middagsmaten, förberett kvällens kaffeceremoni och annat.

– I Bjästa har man haft de haft sådana här middagar redan och de har varit lyckade. Det var därifrån som vi fick idén till den här kvällen.

– Vi har en colombiansk familj här i Bredbyn och de nappade direkt. Så vi har redan hunnit med att ha en colombiansk middag här i oktober, säger Ann-Catrin Zackrisson.

För att möjliggöra för de asylsökande i Mellansel att delta hade man även ordnat med busstransport därifrån.

Därför fanns fyra länders folk representerade när det var dags att ta för sig av buffén.

Deltagarna bestod av lika delar svenskar, mestadels från Bredbyn med omnejd, men också av folk från Syrien, Somalia och kvällens land Eritrea. Efter att ha hälsats välkomna lät alla sig väl smaka från buffébordets läckerheter.

– Det är traditionell mat från Eritrea, förklarade tolken Rut Russom från Örnsköldsvik och förklarar hur man äter köttgrytan och linsröran genom att suga upp såsen med surdegsbrödet ingera, som lite liknar vår pannkaka.

Bland de som lät sig väl smaka fanns Kattis Yilmaz från Bredbyn.

– Det är fantastiskt vacker mat att titta på, men också smakrik och ganska stark med svenska mått mätt, säger hon efter att ha provat några tuggor.

– Men köttet var jättegott, utbrister hon – och tillägger med ett skratt:

– Fast lite ovant att äta med händerna.

Mer läsning

Annons