Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entreprenörer tar över hemservice

ÖRNSKÖLDSVIK. En ny bransch öppnas för privata företag efter årsskiftet sedan socialnämnden beslutat att den generella subventionerade pensionärsservicen dras in.
Företagarnas kontorschef, PG Hägglund, ser många spännande utvecklingsmöjligheter och räknar med en bred kundkrets, det offentliga, företag och institutioner och kunder som direkt beställer hemservice.

Annons

En lista med namn på registrerade företag, cirka 16-17 i Örnsköldsvik, ska skickas till alla pensionärsorganisationer och den kommer att vidarebefordras till KPR, Kommunala pensionärsrådet.
Marknadsmässiga priser
Även socialkontoret åtar sig upplysningsansvar om vilka företag som erbjuder hemservice.
Efter årsskiftet träder den nya ordningen i kraft och det innebär att äldre i egna boenden kan vända sig till företag för att få hjälp med snöskottning, sandning, städning eller vad det nu kan vara.
Vilket timpriset blir är svårt att säga, det är upp till det enskilda företaget att fastställa. PG Hägglund uppskattar att det rör sig om lägst 200 kronor i timmen exklusive moms.
Det blir marknadsmässiga priser. Skulle Samhalls prissättning tillämpas är det omöjligt att finnas med på den marknaden, det måste finnas möjlighet att få ihop till en normal lön, säger han.
Pensionärer som har rätt till bistånd kommer att få hemservice enligt samma beräkningsgrunder som hemtjänsttaxan. Vårt avtal med Samhall om pensionärsservice upphör vid årsskiftet men man kan fortfarande köpa tjänster där som hos vilket företag som helst, säger socialchef Silvia Sandin Viberg.
Spännande utveckling
Efterfrågan hos företag om service kommer att lösas efterhand som bistånden beviljas. Antingen vänder man sig fortsättningsvis till Samhall eller till privata entreprenörer för de biståndsberättigades service.
PG Hägglund ser många spännande utvecklingsmöjligheter för småföretag inom ett område som tidigare skötts av kommunen. Idag finns etablerade företag och sannolikt kommer nya att födas med olika inriktning på service.
De som inte är stödberättigade kan köpa tjänster som trädgårdsarbete, fönsterputs, gå till posten eller sätta upp nya gardiner. Nu öppnas en sektor gentemot företagen, som kan erbjuda anställda service som konkurrensmedel istället för lön. Landstinget har redan beslutat erbjuda anställda service som en löneförmån, säger PG Hägglund.
En slags värdemätare, som beskriver tidigare behov av service i kommunen, är de 10 000 timmar per år som kommunen köpte av Samhall för service i särskilda boenden, minst lika många timmar köptes till pensionärer i egna boenden.
De entreprenörer som nu tar vid kommer att utveckla yrkesstolthet, de kommer att uppnå en status som är erkänd av marknaden och det är definitivt rätt väg att gå, säger PG Hägglund.

EVA GIDLUND

Mer läsning

Annons