Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vecka framför klaviaturen

/
  • Alma Faxén från Norrtälje tycker om lägret.
  • Daniel Ingermarsson Wik från Sundsvall deltar för åttonde året.
  • Lägret hålls i Mellansels folkhögskolas lokaler.
  • Bartiomiej Szulc och Nina Sandell övar på hålla blicken rätt.

Svenska kyrkan behöver fler kantorer – unga orgelspelare vill träffa likasinnade.
Nu hålls ett läger där intressena går ihop.
– Man utvecklas mycket under lägret, säger Daniel Ingermarsson Wik, deltagare.

Annons

I veckan arrangerar Härnösands stift och Sensus för tionde gången ett läger för orgelspelande ungdomar. Med hjälp av goda orgelpedagoger, rytmik och en bildverkstad ska talanger utvecklas och vänskapsband knytas.

– Vi tänker oss en vecka där man får gotta in sig i orgelspelande, där man får träffa likasinnade, säger Kicki Sjöstedt, en av ledarna och stiftmusiker.

Det kan nämligen vara ganska ensamt att spela orgel. Orgelelever undervisas ofta enskilt, och det kan dessutom vara svårt att hitta andra som spelar, enligt organist Nina Sandell.

– Det här är ett sätt att vara med i en gemenskap för orgelspelande ungdomar, jag tror att lägret är jätteviktigt, säger hon.

Många av de 28 deltagarna har kommit tillbaka år efter år, och för en del är det just gemenskapen som lockar mest. En av de som känner så är 17-årige Daniel Ingermarsson Wik.

– Det är roligt att träffa kompisar som spelar, det är inte ofta man träffar andra som gör det, säger han.

När lägret hölls för första gången, för tio år sedan, var ett av målen att göra fler intresserade av kantoryrket. Nu handlar det främst om att träffa andra som delar samma intresse.

Enligt Kicki Sjöstedt har en del gamla deltagare nu sökt sig till utbildningar för kyrkomusiker. Yrket är heller inte främmande för dagens deltagare. Snart 17-årige Bartiomiej Szulc säger sig sikta på det, möjligen också Daniel Ingermarsson Wik.

– Jag vill helst syssla med musik, så som sommarjobb kanske, säger han.

Annons