Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En försommardag på överstan

Jag bor på överstan och har alltså tak och skorstenar lite under mig. Vilken försommar, det vimlar av måsar och kajor och alla söker de ett ställe att bo på. Ofta blir det trångt och det blir slagsmål om skorstenar och lämpliga vrår.

Annons

Jag har följt ett par måsar och ett par kajor under några veckor. Spännande varje morgon kolla in vem som vanna skorstenen. Himlar vilket liv, näbbarna är vässade och utrymmet är snålt.

Men efter ett tag tog måsarna kommandot över “min” skorsten. Kajorna förbaskade, anföll gång på gång, men eftersom måsen är större och lite aggressivare måste kajan ge sig några dagar. Men kajan återkom, du ska inte tro att du får bo här ensam!

Han anföll skorsten vid alla tänkbara stunder oftast när måsarna var ute på matuppdrag eller kollade omgivningarna. Efter många turer kunde kajan sticka ner kroppen i våningen under måsparet. Liv och rörelse, skrik och skrän. men kajan hann inspektera hålan och rymma iväg innan måsen hann ifatt. Nu har det gått några veckor, varje gång pappa mås drar iväg landar mamma Kaja och pappa Kaja. Det är en strid på kniven, sekunderna är räknade, frågan gäller -hinner jag? Kajan har nått sitt mål, den har slitit, släpat och slagits för att få bo i just den skorstenen. Fortfarande gäller samma regler, pappa mås borta, pappa kaja hemma.

Det är spännande se hur jobbigt de små liven har det. Jag förstår med mina iakttagelser att det inte alltid är storleken som avgör, man måste vara smart också. I dagsläget ser jag hur pappa mås överlämnaer en och annan godbit till sin kära hustru, men jag kan inte se när pappa kaja överlämnar mat till sin kära hustru, eftersom de bor på undervåningen.

Jobbigt är det också för kajorna att lista ut när vägen är fri. Ja, så kan några försommardagar te sig på överstan i Örnsköldsvik. Spännande att invänta duniga små fågelungar som förhoppningsvis klarat strapatserna. Håll tummarna för båda familjerna i skorstenen att de får en lycklig sommar.

Vivan

■■ Vill du skicka in en läsarartikel – använd det här formuläret .

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons