Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En femtedel av kvinnovåldet klaras upp

/
  • Örnsköldsvikspolisen Anne-Jeanette Arnqvist är länets kontaktperson kring våld i nära relationer år.

Endast tjugo av hundra anmälningar om våld i nära relationer klaras upp och det är stora skillnader mellan polismyndigheterna. Det visar en ny rapport från Stiftelsen Tryggare Sverige som presenterades på måndagen på FN:s internationella dag mot avskaffande av våld mot kvinnor.

Annons

Den komplicerade frågan om våld i nära relationer har diskuterats i flera decennier. Trots att det ofta finns en känd gärningsman så är det få brott som klaras upp. Det visar en ny kartläggning av anmälningar som avser misshandel mot kvinna av bekant gärningsperson, under 2008-2012.

– Av de sammanlagt 80 000 brott som anmäldes under perioden klarades endast 17 000 upp i den meningen att en gärningsperson kunde knytas till brottet. Det motsvarar en personuppklaringsprocent på 21 procent, säger Magnus Lindgren, generalsekreterare för Stiftelsen Tryggare Sverige.

Västernorrland ligger dock högt upp på listan med en uppklarningsprocent på 26, länets kontaktperson gällande våld i nära relationer, Örnsköldsvikspolisen Anne-Jeanette Arnqvist, är dock inte helt nöjd med att bara titta på statistiken.

– Det är viktigt att fråga sig av vilken anledning man inte går vidare, i de fall när målsägande inte vill medverka eller det varken finns vittnen eller bevis så får vi svårt.

– Men det är också viktigt att de som utövar våldet får hjälp, att de inser att de behöver hjälp och att de söker hjälp genom ATV (Alternativ till våld, reds notering).

– Jag hade efterfrågat ATV i många år, det hjälper, jag vet fall där de gått på ATV och sen kunnat fortsätta sin relation.

De satsningar som gjorts inom polis och åklagare har inte gett några effekter på uppklaringen av denna typ av brott visar rapporten.

– Det är anmärkningsvärt, inte minst med tanke på de miljardbelopp rättsväsendet har förstärkts med, säger Magnus Lindgren.

För Anne-Jeanette Arnqvist, som jobbat med dessa frågor i 33 år, är det inte märkligt att uppklarningsprocenten är låg.

– När det handlar om våld i relationer så kan det vara så att målsägande inte vill medverka, de kanske vill försöka igen med förhållandet, eller gå vidare, eller har barn tillsammans inte vill medverka. Vi måste ta hänsyn till den lilla människan och viktigast är att man kommer tillrätta med problemet.

Dessutom berättar hon att de inte har rätt att begära ut journaler från läkare utan målsägarens godkännande.

– Sen har vi även objektivitetsprincipen som kan göra att vi har ord mot ord, i många fall kan det även vara så att de inte besökt läkare eller att anmälan gjorts efter en lång tid.

– Men det finns säkert saker vi kan förbättra, så tänker vi alltid.

Mer läsning

Annons