Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag i Mellansel med frågor och svar

/

Under tisdagen haglade frågorna över Migrationsverkets personal i Mellansel.

Under onsdagen kommer ännu fler asylsökande – med ännu fler frågor.

– Visst skulle vi behöva vara fler här, säger Marguerithe Fahlin.

Annons

Två boendeansvariga från Migrationsverket var på plats i Mellansel i går för att lämna information och svara på frågor. De hade det minst sagt tufft.

– Det är många frågor och vi vill självklart ta hand om alla asylsökande på bästa sätt, säger Marguerithe Fahlin, som den här dagen jobbar med kollegan Dakhar Kahlid, som själv har kommit till Sverige som flykting från Irak.

Samtidigt var receptionen, som inryms i en av lägenheterna, stängd just den här första riktiga dagen i Mellansel.

– Jag skulle behöva skor, säger en av de unga männen, som lämnade Syrien i badtofflor och kortbyxor.

– Alla får fylla i ett formulär och tala om vad de behöver i klädväg. Inte minst inför vintern, säger Marguerithe Fahlin och påpekar att det är så det fungerar.

– Men självklart är det bra om folk vill skänka saker till de som behöver, men det är inget vi kan administrera, säger hon.

Under besöket möter vi en nyutbildad advokat, studenter och ingenjörer – och alla är ändå tacksamma för all den hjälp de har fått.

– Jag är journalist och har rapporterat för tv från Damaskus, berättar Ayman Aiub, en av många som har flytt från krigszonen.

Marguerithe Fahlin berättar att hon och kollegan har lämnat all nödvändig information och att de emellanåt har behövt tolkhjälp.

– Många kan engelska, men inte alla, säger hon och förtydligar att de berättar om sjukvård, pengar, studier och en hel del annat.

I en av tvåtrummarna träffar vi familjen Al-Aydi.

Dottern Amin berättar att det blev en väldigt dyr resa till Sverige.

– Vi hade inget val. Vi betalade allt för att få komma hit, säger hon.

– Innan kriget hade vi det väldigt bra i Syrien. Pappa var chef på ett stort företag. Sedan en månad tillbaka vet vi inte var han är.

Nu har de fyra inte mycket mer än lite kläder och det de har fått hjälp med av Migrationsverket.

– Vi saknar förstås tv och dator, säger Amin Al-Aydi, samtidigt som hon påpekar att det viktigaste är att de har kommit ifrån kriget.

I går eftermiddag besöktes den närbelägna matvaruaffären och där konstaterades att det kostar lite mer i Sverige än i Syrien.

– Men vi är tacksamma ändå, säger Amin Al-Aydi.

Mer läsning

Annons