Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bättre värld med musik

/
  • Malin Aghed är koordinator inom stiftelsen El Sistema. I går var hon i Örnsköldsvik och berättade om dess verksamhet.
  • Agneta Högstadius jobbar med El Sistema i Umeå och berättade i går om deras modell.

El Sistema kan bli som ljuv musik för Örnsköldsvik.
– Det här skulle kunna bli den ultimata kommunen för El Sistema, säger Malin Aghed.

Annons

Idén kommer från Venezuela och har nu försvenskats i Göteborg. Syftet är att med hjälp av musik, framför allt körsång och orkestermusik, integrera barn i samhället – och inte minst skapa en bättre värld.

I går var stiftelsens koordinator, Malin Aghed, på plats i kommunen för att berätta om hur de har jobbat i Göteborg och inte minst för att få fler kommuner med på tåget. Därför var representanter från andra kommuner i länet – och Jämtland – på plats.

– Jo, jag har varit Örnsköldsvik tidigare, säger Malin Aghed och tillägger att det var med segelbåt.

Lite kort sammanfattar hon sin egen bakgrund med att hon har varit teaterlärare och sedan bytte detta mot musik. Sedan 2010 jobbar hon halvtid hos stiftelsen El Sistema och Göteborgs stad – och hon säger att hon aldrig har vaknat en morgon och inte vill gå till jobbet.

– El Sistema är fantastiskt, säger hon.

Lika fantastiskt var det knappast när hennes bil sattes i brand i stadsdelen Hammarkullen, förmodligen av några gängmedlemmar, som hon så gärna hellre ser på sina musikaliska träffar.

– Många människor har tappat tro och hopp, säger hon och avslöjar i nästa andetag att fördelen med bilbranden var att hon slapp fara i väg och slänga den trasiga julgransfoten, som hade legat där bak i bilen i flera månader.

– Och det var också då jag förstod att det är i Hammarkullen, som vi bör vara.

Hon berättar också att i Göteborg hamnar 12 procent av sexåringarna i skolan i utanförskap. Sammanlagt handlar det om nästan 700 barn.

– Och vet ni förresten vad en yrkeskriminell kostar samhället? Jo, mellan 60 och 80 miljoner kronor, svarar hon och pekar mot bildskärmen på väggen.

Några av El Sistemas mål är att öka hopp och framtidstron hos unga, minska våld och vandalism – och inte minst motverka rasism.

Samtidigt som hon talar varmt för El Sistema, som hon säger att man måste bygga en egen modell av på platsen där man bor, säger hon att det gäller att satsa långsiktigt.

– Det är inget projekt, ett sådant tar slut. Vi vill förändra samhället till det bättre och åstadkomma något. Då får man börja med att skapa trygghet.

Örnsköldsvik är på väg att haka på. Umeå har redan kört i gång. Om deras modell berättade Agneta Högstadius.

Mer läsning

Annons