Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av tusen trädgårdar

I en vik på Strömsön har Karin och Lars Åke Bergström byggt sitt trädgårdsparadis av flera hundra olika sorters växter och blommor. Under söndagens evenemang "Tusen trädgårdar" öppnar de upp sin trädgård för allmänheten.

Annons

I Bergströmska trädgården ryms flera hundra olika sorters växter och blommor.

Söndag den 3 juli öppnar entusiaster runt om i Sverige upp sina trädgårdar för allmän beskådan. Evenemanget "Tusen Trädgårdar" anordnas vartannat år och för Karin och Lars Åke Bergström är det tredje gången de deltar.

– Från klockan tio kommer besökarna att trilla in och vi finns här för att svara på frågor. Då tar vi dem ner för trappen och presenterar vår filosofi. Hur många som kommer beror nog på vädret, men mellan tjugofem och hundra personer skulle jag tro, säger Lars Åke Bergström.

"Vad ska vi göra med alla stenar?"

När Karin och Lars Åke tog över huset som sommarstuga 2002 fanns inte mycket trädgård att tala om, och när arbetet väl satte igång sa det bara dunk. Vart de än satte spaden fanns stenar, men istället för att ta upp en kamp mot stenarna valde de att på olika sätt integrera dem i den nya trädgården.

De olika delarna i trädgården har döpts efter sina former och här finns till exempel lilla ön, stora ön, lilla fisken, stora fisken och båten.

– När vi sitter på balkongen och funderar över trädgården ger det en bra överblick. Och då jag till exempel säga, hur ska vi göra med lilla ön? Berättar Karin Bergström.

Stenarna som låg under jorden där trädgården nu breder ut sig, har bland annat fått bilda ett stenfall bakom medelhavsterrassen.

De olika rabatterna följer olika färgteman och består av en noga uttänkt blandning blommor och växter.

– Just nu är trenden att färger, former och arter ska upprepas genom trädgården, berättar Karin Bergström.

Att sköta trädgården tar upp mycket tid. Lars Åke gissar på att han i genomsnitt tillbringar fyra timmar om dagen med trädgårdsarbete och Karin ungefär två timmar.

– Det drar igång direkt på hösten när säsongen är över. Då läser vi frökataloger. Sen i januari börjar vi så inomhus fram till april. Sen i april och maj bär vi ut och in nysådda växter som ska avhärdas, säger Lars Åke.

Lars Åke och Karin Bergström tar varje sommar emot busslaster med trädgårdsentusiaster.

Medelhavet var startskottet

Temat för trädgården är: annorlunda, relax och harmoni. Medelhavstemat, som en gång var trädgårdens utgångspunkt, har utvidgas i takt med tiden, men terrassen med sina baltiska staketdruvor, olivträd och citronplantor osar fortfarande av medelhavet.

På medelhavsterassen sprider citronträd varma vibbar.

Hur känsliga är ni för trädgårdstrender?

– Vi är trendledare, skrattar Lars Åke. Nej, vi följer en del trender och varje vecka tittar vi på ett trädgårdsprogram från BBC. Många av trenderna där har inte kommit till Sverige än.

– Sen brukar vi åka till Älvsjömässan i Stockholm också, säger Karin och citerar trädgårdsidolen Monty Don från BBC.

– "Om man tittar i andras trädgårdar ser man hur man ska ha det själv."

Röd jättevallmo i en av rabatterna.

Mer läsning

Annons