Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elvys kontring: "Näslund ser inte hela bilden"

/
  • Kommunalråd Elvy Söderström (S) är tveksam till Moderaternas utspel och krav om mer pengar till föreningslivet.

Söderström: Andra idrottsföreningar har fått mer stöd till "sina" anläggningar än Modo.

S-majoriteten är tveksam till utökat föreningsstöd.

Annons

Moderaterna vill att kommunen satsar 9 miljoner kronor på föreningslivet i Örnsköldsvik, varav en halv miljon ska vara öronmärkta för handikappföreningarna.

– Jag vill gärna tro att Socialdemokraterna precis som Alliansen vill stödja föreningslivet och arbeta för en mer rättvis fördelning, säger Lars Näslund (M).

Så lät gårdagens utspel i ÖA. Förslaget på bordet är dock att kommunen går in med 90 miljoner kronor i Modo Hockey under en tioårsperiod. Beslut ska fattas i fullmäktige i december.

Utspelet får nu stöd av oppositionsråd Anna-Britta Åkerlind (C).

– Vår man i kultur- och fritidsnämnden, Ulrik Ulander, har motionerat i linje med vad Moderaterna nu föreslår. Från Alliansens sida driver vi i princip samma krav. Vi hoppas på ett fördjupat kommunalt samarbete gentemot civilsamhället, säger Åkerlind.

Socialdemokraterna är dock inte lika positiva till M:s utspel som Alliansen är i stort.

– Vi gör allt vad vi kan för att Föreningarnas Hus ska fortsätta tjäna handikapprörelsen. Därför pågår en löpande dialog om kommunens framtida insatser, säger Elvy Söderström (S), kommunalråd.

Kommunstyrelsens ordförande utesluter inte en resursförstärkning till handikappföreningarna.

– Nog ska vi hitta en lösning på hur Örnsköldsviks kommun bäst ska kunna stötta handikapprörelsen. Situationen som uppstått i föreningarna handlar om att staten inte räknat upp lönebidragen på åtminstone fem år, säger Söderström.

Ska föreningslivet få mer?

– Under de senaste åren har de andra idrottsföreningarna tillförts långt mycket mer än de summor vi förslår att kommunen investerar i Modo, säger Söderström.

– Helhetsbilden är att vi investerat över 100 miljoner kronor i en rad idrottsanläggningar runtom i kommunen. Så när Moderaternas Lars Näslund talar om rättvisa i fördelningen till föreningslivet så har han inte hela bilden klar för sig.

Motiverar stödet till andra idrottsföreningar stödet till Modo?

– Om vi tar innebandyhallen på Skyttis och den nya fotbollshallen som exempel så har vi investerat 17,2 respektive 23 miljoner kronor i anläggningarna. Därtill finns drift- och kapitalkostnader som överstiger de summor som kommunen hittills har satsat på Modo Hockey.

– Eftersom vi tar underskott från de där anläggningarna så varför inte ta underskotten för Fjällräven Center. Jag tycker det känns ganska rimligt, säger Elvy Söderström.

Mer läsning

Annons