Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elvy Söderström lämnar sin post i Ö-vik

Kommunalråd Elvy Söderström (S) ställer inte upp till omval.
Glenn Nordlund är mannen som väntas tar över.

Annons

Elvy Söderström (S) meddelar att hon inte tänker ställa upp till omval. Hon lämnar därmed sitt uppdrag som kommunalråd i samband med valet.

Den nu 60-åriga Söderström har varit Örnsköldsviks starka kvinna sedan hon tillträdde som kommunstyrelsens ordförande redan 1994.

I och med supervalåret 2014 kommer hon ha suttit 20 år på sin post.

På riksplanet är Söderström en av de mest inflytelserika socialdemokraterna i landet. Söderström är den äldsta ledamoten av partiets mäktiga verkställande utskott.

Söderström står även den tidigare partiledaren Göran Persson nära. Detsamma gäller nuvarande partiledare, Stefan Löfven.

Söderström pekar dessutom ut sin tänkta efterträdare: andre kommunalrådet.

– Jag tycker att det är naturligt att Glenn Nordlund (S) efterträder mig som kommunråd. Men formellt ska partiet nominera kanidaterna nu i vår, säger Elvy Söderström.

– Partiet är mitt inne i ett nomineringsarbete. I vår kommer vi att presentera hela laget, säger Elvy Söderström.

Nordlund har även meddelat att han står till partiets förfogande. Men innan han får chansen så behöver ju Socialdemokraterna naturligtvis vara framgångsrika i kommunalvalet först.

Någon kandidat till posten som Glenn Nordlunds efterträdare har ännu inte meddelats.

Söderström meddelade även att hon inte kandiderar till riksdagen, men svarar inte på frågor om ministerposter och dylikt; i framtida regeringsbildningar. 

Söderström ska dock ställa upp i landstingsvalet. Men säger sig inte var beredd att axla ett heltidsarvoderat förtroendeuppdrag.

Hon vill även sitta kvar som ledamot av kommunfullmäktige i Örnsköldsvik. Ett annat uppdrag hon ser fram emot att förädla är styrelseordförandeposten i Norrtågs intresseförening.

Läs också:

Bildspecial: Elvy – från Persson till Löfven och Botniabanan

Reportage: Därför är hon  Ö-viks First Lady

För sina politiska insatser fick hon kungens medalj, av 8:e storleken i serafimerordens band, redan 2007.

Elvy Söderström beskrivs ofta som ett socialt geni, en nätverkare och en kungamakare.

Det har länge spekulerats kring Elvy Söderströms framtid inför valet 2014. Vissa har trott att hon kommer sluta med politiken, kanske gå över till den privata sidan som Persson och Östros. Arbeta som styrelseproffs, konsult och dörröppnare.

Annons