Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevernas protest

ÖRNSKÖLDSVIK. ”Mera klöver till oss som behöver”.
Det var en taktfast och röststark kör med skolbarn från Hörnetts rektorsområde som tog emot kommunalrådet Elvy Söderström utanför hennes arbetsplats.
Barnens budskap kan du läsa om intill.

Annons

Det är bra att de lär sig demonstrera, sa Elvy, som lovade läsa brevet hon fick och som också sa att hon skulle avsätta tid för ytterligare samtal med barnen.
Lärare, elever och föräldrar är oroliga för framtiden när det gäller Hållänget, det har vi berättat om tidigare.

EGET INITIATIV
Tre elever som gått ett steg ytterligare än att bara vara oroliga är sjuorna Caroline Ottosson, Sara Södersten och Ida Andersson.
Det var på deras initiativ som demonstrationen ägde rum i går eftermiddag, då knappt 150 personer promenerade från Kempehallen i Hörnett, via Hamnplan där fler människor slöt upp, till torget utanför stadshuset.
Det var när vi pratade med våra lärare som vi förstod hur det kommer att bli nästa läsår, det går vi inte med på, förklarade Caroline, Sara och Ida.
Vi blev förbannade när vi fick höra att lärare ske bort, det var då vi började fråga elever om de hade lust att ställa upp på en demonstration.
Uppslutningen blev bra, främst från mellanstadiet. Skolans yngsta var de som hakade vid Hamnplan eftersom en promenad på tre kilometer hade varit för lång och niorna på Hållänget hade ingen större lust att vara med.
Nej, det tyckte att det var larvigt att demonstrera när de ändå är på väg att lämna skolan, men det är ju framtiden det handlar om, sa de tre initiativtagarna vidare.

MÅNGA PLAKAT
Plakaten de viftade med utanför stadshuset bar solklara krav som Vi vill ha fröknarna kvar och Hjälp oss med våran framtid till ett plakat med bara ett dollartecken på och ett annat där det stod Är du redo?.
Det är så viktigt att ha en fungerande skola, påpekade Caroline. Det är vår framtid det handlar om.
Brevet har de tre flickorna också formulerat själva, och Elvy Söderström var inte sen att börja tala med några av de cirka 200 personerna utanför stadshuset när hon kom ner från sin våning vid fyratiden.
Några timmar senare satt Elvy med i panelen i en debatt som föräldrar med barn på Hållänget kallat till.
Det snacket kändes långt som en termin och fördes stundtals lika sävligt som en gammal historielektion.
För få lärare, för liten skola och för många elever sa lärarna själva och föräldrarna.

POLITIKERNA FÖRSVARADE SIG
Panelen, med visst undantag för Hållängets rektor Anders Björkman, värjde sig så gott de kunde. De duckade med argument som att skolan i Örnsköldsvik är klart bättre än snittet i riket - och de pekade på att man inom varje rektorsområde själva väljer hur medlen ska satsas.
I Björkmans fall var det rätt knepigt. Ibland när han borde vara på publikens sida stod han på sig och pratade ungefär som panelen i övrigt.
Att Hållänget är en för liten skola blev till slut nästan alla överens om, men ett frågetecken som aldrig rätades var varför man till denna lilla skola kör Haffstaelever, som har närmare till andra rektorsområden.


Hej Elvy!
Detta är ett brev som vi vill att du ska läsa och bry dig om. För här har vi skrivit ner våra tankar och inre känslor. Läs och förstå!
Vi lider för det som håller på hända på vår skola. Vi har för små lokaler på skolan. De trånga lokalerna gör det svårt för många elever att koncentrera sig och efter de långa dagarna i skolan är eleverna helt slutkörda. Vi har ju inte ens en matsal, vi får sitta och äta i vår egna lektionssalar. Vi har ingen idrottshall, men det spelar inte så stor roll alla mår nog bra av lite motion till våra idrottsplatser. Det största problemet vi har är nerskärningen på våra lärare. Det här året har vi haft det bra, men nästa år kommer det inte att vara bra. Vi kommer till exempel inte att kunna ha små grupper för dom som har tillvals sv/eng.
På föräldramötet som vi var på förra veckan fick vi reda på att vi har tre klasser som ska komma upp till högstadiet och ena klassen ska komma till Castor, och dom andra två ska komma till Pollux, så dom kommer att bli ungefär 46 st elever i 7:an nästa år på Pollux.
Tar de bort lärare så kommer de lärare som är kvar att bli utbrända och vi får massa olika vikarier och vi blir yra. Det kan till och med hända att vi får sämre betyg av allt detta.
Tänk på en sak!
Dessa förhållanden tillåts inte på en vanlig arbetsplats så varför ska det tillåtas på våran.
Vi är eran framtid och vi behöver hjälp.

MVH
Några oroliga elever på
HÅLLÄNGETSKOLAN

HASSE TAVÉR

Mer läsning

Annons