Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter sjukhusavslöjandet – nu ser kommuntopparna olika lösningar

Allehanda.se avslöjade på torsdagen att landstinget har planer på att lägga ned akutkirurgin i Örnköldsvik. Bland stadens politiker går åsikterna om planerna isär.

Annons

Allehanda.se avslöjade på torsdagen uppgifter om att tre förslag för akutkirurgin i länet presenterades under senaste hälso- och sjukvårdsnämndsmötet. I ett av förslagen föreslogs att akutkirurgin i Örnsköldsvik skulle behållas, men i de andra två skulle den läggas ner.

Kommunalrådet Glenn Nordlund (S) har förtroende för landstinget och menar att det är upp till landstingspolitikerna att värna om en bra vård för hela länet.

– Utifrån ett kommunalt perspektiv är det alltid bra att ha en nära och tillgänglig service så att det blir en attraktiv ort. Men jag som kommunpolitiker har väldigt svårt att lägga mig i. Det är upp till dem i landstinget att se till så att det blir en trygg och säker vård för hela länet, säger han.

Läs också: Sjukhusförslagen krävdes tillbaka efter mötet: "De döljer beslutsprocessen"

Oppositionsråd Anna-Britta Åkerlind (C) säger däremot att av de tre förslagen är det bara ett som funkar för Örnsköldsvik.

– Det är bara det första alternativet där vi behåller akutkirurgin i Örnsköldsvik som är rimligt för oss. Alla andra förslag handlar om att försämra förutsättningarna vi har här.

Oppositionsrådet Anna-Britta Åkerlind (C) och kommunalråd Glenn Nordlund (S) har olika syn på landstingens förslag.

Istället för att lägga ner akutkirurgin ser Anna-Britta Åkerlind (C) hellre att landstinget säljer Örnsköldsviks sjukhus till en privat ägare.

– Kan inte landstinget driva sjukhus i Örnsköldsvik borde de sälja till någon som kan det. Vi är inte vana vid privatägda sjukhus i den här delen av landet men i Bollnäs har man visat att det går. Den lösningen ser jag hellre isåfall, säger hon.

Men att kommunen själv ska driva det är enligt henne inte aktuellt.

– Jag är inte intresserad av att kommunen ska driva sjukhuset. Den diskussionen förs i Sollefteå men för mig är det inte aktuellt, säger Anna-Britta Åkerlind (C).

En privatisering av sjukhuset är Glenn Nordlund (S) starkt kritisk till.

– Det är för mig att gå alldeles för långt att fundera i de banorna. Det är inte ett alternativ för mig. Mitt alternativ är att landstinget ska se till att vi har en god vård i hela länet, säger han.

Hon ser stora problem med förslagen och säger att det kommer att påverka Örnsköldsvik väldigt mycket.

– Vi vill ju öka tillväxten och utveckla Örnsköldsvik. Akutsjukvården är en av grundfaktorerna för tillväxten och en nedmontering av sjukvården är helt emot den riktningen och kommer att motverka tillväxten, Säger Anna-Britta Åkerlind (C).

Mer läsning

Annons