Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dykjobb på hög nivå

Det finns mer än 30 reservoarer runt om i Örnsköldsviks kommun där större mängder färskvatten samlas. För att dricksvattnet i våra kranar ska hålla hög kvalitet är det viktigt att underhållsarbetet av dessa sköts och miljöerna hålls rena.
En del i det arbetet är den återkommande rengöringen av vattenreservoarernas botten. Många kommuner tömmer ut vattnet innan städningen. Örnsköldsvik har valt en annan modell. Följ med upp i Genes vattentorn, där dykaren Stefan Balsjö går på djupet med dammsugare.

Annons

Dykdräkten väger 12 kilo och är gjord i kraftigt gummi. Runt halsen sitter en metallring där hjälmen skruvas på. Blytyngderna runt fötterna väger åtta kilo vardera, den på bröstet 18 kilo och hjälmen sex-åtta kilo.
Under dräkten har dykaren Stefan Balsjö två fibertröjor, tre par långkalsonger och tre tjocksockar för att hålla värmen nere i vattnet.
Fryser jag har jag varit i för länge, säger han och skrattar avspänt. Eller så har jag jobbat för dåligt.
Han får hjälp med att klä på sig all utrustningen. Väl under vatten kommer han väga betydligt mindre, annars skulle han haft svårt att jobba effektivt.
Dykskötaren Kenneth Nilsson och Stefan Balsjö tar i ordentligt när de med gemensamma krafter drar hjälmen på plats. Sedan kollar de att lufttillförsel och radiokommunikation fungerar som den ska.
Med stela steg går den orangefärgade figuren fram till luckan i yttertaket och kliver nerför stålstegen i hålet. Ett par ögonblick senare försvinner han i ett hav av bubblor nere i Genereservoarens svarta vattnet.
Tio-femton sekunder senare dyker den färgstarka figuren upp vid vattenytan igen. Innanför ansiktsglaset syns Stefan Balsjös glada leende. Allt är tydligen okey.
Om allt går som det ska tar jobbet några timmar, säger reservdykaren Jens Andersson. Krånglar det tar det längre tid.
Han och Kenneth Nilsson firar ner dammsugaren med sin långa slang och den flytande pumpen som hör till. Efter en sista koll vid ytan försvinner Stefan Balsjö ner på bottnen med sin jättedammsugare. Städjobbet kan börja.

Vattentornet i skogen högst uppe på Genesåsen står på tre höga betongben. Längst upp på benen vilar en jättelik gul tårtbit, klädd i korrugerad plåt.
När tårtbiten är helt fylld rymmer den 1 200 kubikmeter färskvatten. Det är dubbelt så mycket som vattentornet vid Skyttis och motsvarar 6 000 fyllda badkar.
Vattentornet försörjer hushållen i Sund, Gene, Domsjö, Vårby och ytterligare några områden med färskvatten. I tre veckor har företaget UV-konsult och dykaren Stefan Balsjö åkt runt i kommunen och städat vattenbehållare. I dag har turen kommit till Gene.
Redan tidigt på morgonen var dykarlaget på plats för att hjälpa kranskötaren med att få upp all den tunga utrustningen på taket. Genes vattentorn är drygt 33 meter högt. Häruppifrån har man milsvid utsikt åt alla håll.
Söderut ser vi Bäckfjärdens trånga mynning ut mot havet, förbi Balesudden till Trysunda långt därborta i det blåvita. Österut breder Örnsköldsviksfjärden ut sig med Dekarsön och Burön.
Vi går tvärsöver taket och tittar inåt landet. Norrut ser vi över centrala Örnsköldsvik till Gimåt och skogen och kullarna bortom. Nordväst inåt landet syns Svedjeholmen och Själevad, ännu längre bort skymtar Billsta.
På taket runt hålet ner i reservoaren ligger utrustningen utspridd. Slangar och rep, två orangesvarta dykardräkter, dammsugaren och pumpen som hör till den svarta flytblåsan.

Det är strax före tio på förmiddagen och all utrustning är på plats på taket. Några meter från den öppna luckan står dykarnas blå värmekur, där tre-fyra personer kan tränga in sig. Därinne sitter dykarlaget och tar en värmande tår kaffe innan jobbet.
Stefan Balsjö tog dykarcertifikat när han var tolv år. I april i år började han yrkesdyka åt UV-konsult efter tio år som sportdykare på fritiden.
Förklaringen är enkel i båda fallen, säger han. Min pappa är dykinstruktör och UV-konsult är hans företag.
Men det är stor skillnad på dykning i jobbet och på fritiden.
Sportdykning är mer en upplevelse, det här jag håller på med nu är ett jobb. När jag sportdyker kan jag simma och titta på vrak, fotografera och njuta av stort siktdjup. När jag gör dykjobb tänker jag helt annorlunda. Jag njuter inte av att vara under vattnet, jag bara jobbar, konstaterar han torrt.
Kommunens vattenmaskinist Per Hörnblad trängs med de andra i värmekuren. Han förklarar för dykarlaget hur det ser ut under vattnet och hur dykaren ska ta sig mellan reservoarens olika fack.
När Stefan Balsjö och de andra går ut för att förbereda dykningen förklarar Per Hörnblad varför han tycker att dykmetoden är ett överlägset sätt att klara städjobbet.
Alla andra kommuner runtomkring tömmer ut vattnet när de ska rengöra sina vattenreservoarer, det är bara vi som anlitar dykare. Jag tycker att det här är ett suveränt sätt att göra jobbet, vi slipper ju helt driftavbrott för konsumenterna.

Bara någon minut efter det att Stefan Balsjö kommit igång med städningen nere i vattentornets inre börjar smutsbrunt vatten forsa ut ur den grova blå slangen, ut på på taket. Vattnet rinner i strida rännilar längs takkanten och försvinner med ett slurp i avloppshålet för regnvattnet.
Det syns att vi gör nytta, säger Kenneth Nilsson och tittar menande på vattnet som kommer ur slangen.
Kenneth Nilsson är byggsnickare med egen firma i Västerhus. Han är inlejd under städveckorna för att hjälpa till vid dykningarna.
Det är skönt med det här jobbet som omväxling. Det ger lite vila för kroppen, säger han och matar ner mer luftslang till dykaren.
Det är lugnt en stund uppe på taket. Stefan Balsjö städar på därnere och allt går som det ska.
Jens Andersson passar på att ta lite värmande kaffe i en pappmugg.
Han är en av UV-konsults fem dykare och har jobbat i yrket sedan 1996. Totalt har företaget 13 anställda. Förutom dykare finns även några dyklärlingar och en del inlejt yrkesfolk.
Min uppgift i dag som reservdykare att vara beredd att gå ner i lättdräkt och hjälpa till om något krånglar. Men hittills har jag aldrig behövt gå ner och ta loss någon.
Jobbet som dykare bjuder på många utmaningar.
Vi gör allt möjligt. Det kan vara konstruktionsjobb som brofundament eller att bygga gjutformar för undervattensgjutning av betong. Andra gånger kan det handla om att skära, kapa, borra eller svetsa.
Allt som andra kan göra på land, kan vi göra under vatten, säger han.

PER EURENIUS

Mer läsning

Annons