Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt så många bilstölder på ett år

ÖRNSKÖLDSVIK. Antalet bil-
stölder och försök till bilstölder i Örnsköldsvik har fördubblats under första kvartalet jämfört med ifjol. Från 24 till 47.
– Förklaringen är förmodligen att ett antal ungdomsgäng har varit i farten under den senaste tiden. Men visst är det en oroväckande utveckling, säger polisinspektör Rolf Westberg som sammanställt den nya statistiken.

Annons

Under fjolårets tre första månader förekom 24 bilstölder eller försök till bilstölder. Det lägsta antalet på flera år. 1999 var antalet exempelvis 44.

DUBBELT SÅ MÅNGA
Den senaste siffran är 47 stölder eller stöldförsök av bilar. Alltså en ökning jämfört med samma tid ifjol med det dubbla. Och faktum är att 29 av fallen rörde rena bilstölder.
I flera fall hade också bilägaren lämnat tändningsnyckeln kvar i bilen. Populäraste stöldobjekt är fortfarande äldre modeller av Saab och Golf. De flesta bilarna var parkerade i området kring Sörbyvägen, elva stycken, och Valhalla, sex stycken.
Det är inte någon överaskning. Samma områden har under tidigare år varit utsatta för ett stort antal bilstölder, säger Rolf Westberg.
Sörbyvägen ligger förövrigt även i topp när det gäller bilinbrott och försök till bilinbrott. Under det första kvartalet polisanmäldes åtta sådana fall, lika många som i centrum. Även Hästmarksvägen-Terminalvägen är högriskområden med sju bilinbrott eller försök till bilinbrott.
Den totala siffran för dessa typer av brott var 66 vilket är en ökning med 21 jämfört med förra året. Men det är ändå avsevärt mindre än de 109 fall som noterades under 1999.

TÖM BILEN SJÄLV
Polisens uppmaning om att själv tömma bilen är fortfarande lika aktuell. Ofta gör tillfället tjuven. Upptäcker man att det ligger en plånbok eller mobiltelefon helt synligt i bilen ökar förstås risken att råka ut för ett inbrott. Det är märkligt att detta fortfarande förekommer trots informationskampanjer.
Så sent som i förra veckan grep polisen en 16- och en 17-åring som är misstänkta för en rad bilstölder. De har erkänt fem av dessa men det handlar förmodligen om ännu fler. Misstanke finns också om att ytterligare en person är inblandad. Han kommer att höras endera dagen.
Av de erkända stölderna är fyra Saabar och den femte bilen en Golf. Att få stopp på bilstölderna och bilinbrotten är inte lätt, trots polisens kampanjer. Att allmänheten är mer observant på vad som händer på parkeringsplatserna runt området där man är bosatt kan dock vara ett sätt.
Ser man någonting som verkar skumt ska man ringa polisen. Då finns chansen att vi hinner ingripa, säger Rolf Westberg.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons