Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domsjö Fabriker på väg uppåt

/

Sötebrödsdagarna är över. Men budskapet är att det börjar vända uppåt igen.

Annons

Dagens Industri beskriver Domsjö Fabriker som "sedelpressen i den svenska skogen".

För 2012/2013 (brutet räkenskapsår) omsatte Domsjökoncernen cirka 1,9 miljarder kronor. Resultatet efter finansiella poster landade på 49 miljoner kronor.

Det är inte ens i närheten av motsvarande rekordsiffror under 2011/2012 (perioden avser 15 månader). Då omsatte fabriken 3,1 miljarder kronor, med ett resultat om 636 miljoner kronor.

Även 2010 var ett lysande år och med ett resultat på 559 miljoner kronor.

– Vi hade ett par exceptionellt bra år med extremt goda priser på våra produkter. Vi talar om två och en halv till tre gånger snittpriset, säger Lars Winter, vd, Domsjö Fabriker.

Med fallande priser på världsmarknaden, skadlig valutakurs och produktionsstörningar – är läget nu ett helt annat.

– Förutom att priserna ligger på ovanligt låga nivåer har vi även fått konkurrens, framför allt ifrån Nordamerika. Här i Europa ställer massafabrikerna om, börjar producera den cellulosa som bland annat används inom textilindustrin, säger Winter.

– Men det känns som att vi nått botten. Det kommer att vända. Priserna kommer successivt börja gå upp igen. Därför kommer vi kunna presentera bättre resultat vid nästa bokslut.

Budskapet är att företaget står stabilt trots det kraftiga raset. Det indiska konglomeratet Aditya Birla Group har talat om ett långsiktigt och strategiskt ägande.

Det är inte aktuellt med någon nedbemanning eller andra akutåtgärder.

Domsjö Fabriker har i stället initierat ett ambitiöst investeringsprogram, i storleksordningen 250 miljoner, som man säkrat genom lån.

– Vi investerar för att få bort flaskhalsar i processerna för att hamna på högre produktionsnivåer. Dessutom sker en intressant produktutveckling.

I viss mån har fabriken redan lyckats och har bland annat slagit produktionsrekord. 8 juli producerades 823,4 ton cellulosa. Det är den högsta volymen under ett dygn som noterats sedan övergången till 100 procent dissolving.

Man har dessutom hämtat sig efter de stora problemen som uppstod i samband med legionellaspridningen från reningsanläggningen, som även fick ekonomiska konsekvenser då bioraffinaderiet fick lov att sänka produktionstakten för att klara av miljökraven.

– Med tanke på det tuffa marknadsläget så går det bra för oss, säger Lars Winter.

Mer läsning

Annons