Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domsjö Fabriker går mot strömmen – här är alla medlemmar i facket

Allt färre väljer att bli medlem i Pappers fackförbund. Av massa- och pappersindustrins 13 090 anställda ligger medlemssiffran i förbundet på 96,2 procent, en minskning med mer än en procent de senaste fyra åren. Domsjö Fabriker är ett av företagen som står pall för det sjunkande medlemskapet.

Annons

Enligt Dagens Arbetes samanställning av organiserade anställda i pappersindustrin har antalet medlemmar i Pappers sjunkit med mer än en procent de senaste fyra åren. 96,2 procent är fortfarande en stor siffra i jämförelse med andra fackförbund, men de senaste åren har medlemsantalet hamnat i en negativ trend. Osäkrare anställningsvillkor kan vara en bakomliggande orsak.

– Vi har fått fler otrygga och kortare anställningar, säger Pappers förbundssekreterare Mikael Lilja till Dagens Arbete.

Ett av företagen som står pall för den negativa trenden är Domsjö Fabriker. Som ett av fem företag i Sverige står de med på listan över arbetsplatser i industrin vars samtliga arbetare är organiserade i Pappers.

– Om något har vårt medlemsantal ökat, säger Ronny Hellström, ordförande för Pappers lokala förening i Domsjö.

Läs även: Domsjö Fabriker vill stänga biorening

Sedan nedläggningshotet 1996 har Domsjö Fabriker genomgått en snabb förändring, med utvecklingen från pappersmassatillverkning till ett modernt bioraffinaderi. En utveckling som enligt Ronny Hellström har gjort Domsjö till en attraktiv arbetsplats i industrins framkant:

– Det är många sökande till våra tjänster. Vi ser heller inte behovet av anställningar via bemanningsföretag, utan satsar hellre långsiktigt på våra anställda.

Jeanette Börjesson, personalansvarig på Domsjö Fabriker.

Jeanette Börjesson, personalansvarig på Domsjö Fabriker, anser att arbetsmiljön är den starkast bidragande orsaken till medlemsantalet:

– Vi har bra anställningsvillkor, och vi är bra arbetsgivare. Vi har bra kontakt med alla fackförbund som vi jobbar med, inte bara Pappers.

Läs även: Kartongtillverkningen i Husum invigd: "Fabriken har allt som behövs för framgång"

Metsä Board i Husum har enligt Dagens Arbetes statistik en lägre andel fackliga medlemmar, där två procent av de anställda inte är organiserade i något fackförbund.

– Vi har en del tillfälliga anställningar, speciellt semestervikarier, som kanske inte söker medlemskap, säger Malin Nordin, personalansvarig på Metsä Board i Husum.

Mer läsning