Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd till fängelse efter rasistiskt hot

ÖRNSKÖLDSVIK.Den 35-åring som i höstas hotade en färgad ung man med en kniv i centrum dömdes i går till tre månaders fängelse för olaga hot. Han ska dessutom betala ett skadestånd på 11 000 kronor. Men en av rättens nämndemän var skiljaktig och ansåg att åtalet skulle ogillas.

Annons

Det var i september förra året som 35-åringen angrep den färgade mannen som bara bott en månad i Örnsköldsvik. Han hade varit och handlat och skulle ta bussen hem när den berusade 35-åringen började trakassara honom.
Till en början lyfte han på sin skjorta för att jämföra hudfärgen. Och ska då ha yttrat att sådana kroppar vill vi inte se här i Sverige. Senare lyfte han också en kniv mot mannen och hotade att döda honom om han inte lämnade landet.

EN FYLLEGREJ
En fyllegrej. Något hot var det inte fråga om, berättade 35-åringen vid förhandlingarna i tingsrätten för en vecka sedan och påstod samtidigt att han aldrig brukar bära kniv på sig.
Åtalet byggde i huvudsak på mannens egna uppgifter. Men rätten anser att han lämnat en sammanhängande och förhållandevis detaljerad berättelse om vad han varit med om. Även delar av 35-åringens uppgifter stämmer överens med denna berättelse, men han har på grund av alkoholpåverkan inte något klart minne av vad han gjorde eller sade till mannen.
Hotade att döda
Rätten anser att 35-åringen ska dömas dels för att han riktat kniv mot den unge mannen och dessutom för att han hotat att döda honom.
Brottet anses vara av allvarlig art eftersom det varit frågan om oprovocerat olaga hot där en kniv funnits med i bilden. Ytterligare en försvårande omständighet är att motivet för brottet uppenbarligen varit att med hänsyftning till mannens härkomst och hudfärg velat skrämma honom att lämna landet.

OENIG RÄTT
Men rätten var inte ense. En av nämndemännen är skiljaktig vilket inte hör till vanligheterna. Denne anser att det mesta talar för att 35-åringen hotat den andre på sätt som angetts i åtalet, men tycker inte att det kan anses ställt utom varje tvivel att han gjort sig skyldig till olaga hot på sätt som påståtts.
Nämndemannen syftar dels på vissa olikheter i de uppgifter som kommit fram och att det finns ett mått av osäkerhet vad gäller tillförlitligheten i det mannen berättat.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons