Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd för bedrägeri

Tingsrätten anser att miljöpartisten Bo Jakobsson gjort sig skyldig till bedrägeri när han genom vilseledande uppgifter fått ut 50000 kronor i förlorad arbetsförtjänst. Han dömdes därför i går till villkorlig dom och 7200 kronor i böter och ska dessutom återbetala 12900 kronor till staten för försvarskostnaden.

Annons

Att det blev villkorlig dom och 60 dagsböter å 120 kronor var inte oväntat. Åklagaren Bertil Månsson yrkade på just på en villkorlig påföljd förenat med bötesstraff trots att en bedrägeridömd kan få upp till två års fängelse. Ett så högt straff var dock inte aktuellt i det här fallet.

RÄTTEN TAR HÄNSYN
Dessutom finner inte rätten det troligt att Jakobsson kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Man tar också hänsyn till att han besväras av sjukdom och den massmediala uppmärksamhet som riktats mot honom. Vilket i och för sig inte var oväntat eftersom han är en offentlig person.
Det var under tiden 11 januari 1999 fram till den 7 december 2000 som Bo Jakobsson fått ersättning för förlorad arbetsinkomst som han inte var berättigad till från kommunen och landstinget.
Vid förhandlingarna i tingsrätten den 7 maj förnekade han ansvar för bedrägeri men erkände att han slarvat.
Jag förde inte ordentliga anteckningar om när jag varit eller inte varit på politiska uppdrag. I min enfald trodde jag att det skulle gå att hålla isär. Men den här tiden hade jag en enorm arbetsbörda eftersom det nästan bara var jag som jobbade i partiet, berättade Jakosson under rättegången.

MÅSTE HA INSETT
Enligt rätten måste Bo Jakobsson som är välutbildad och genom sin politiska verksamhet ha insett att han under den aktuella perioden inte kunde få ersättning för förlorad arbetsförtjänst.
Rätten tar i domen också upp det faktum att åtalet inte gällde att Jakobsson skulle ha gjort sig skyldig till brott genom att uppbära arvode för sina politiska uppdrag samtidigt fick ut ersättning från A-kassan och försäkringskassan. Ett spår som försvaret var inne något på under förhandlingarna.
Det handlar enbart om ersättningen för förlorad arbetsförtjänst som han fått från kommunen och landstinget. Sammanlagt 50000 kronor.
Bo Jakobsson har möjlighet att senast den 6 juni överklaga domen till hovrätten.


KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons