Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dom mot Cargotec slås fast

Logistikföretaget Cargotec Sweden, med säljbolag bland annat i Örnsköldsvik, får sin överklagan av en dom om skatteflykt avslagen av Kammarrätten.
Företaget ska ha undvikit att betala skatt på nära 2,4 miljarder kronor.

Annons

Kammarrättens dom från i tisdags innebär att man avslår Cargotec Swedens överklagan av Förvaltningsrättens dom från hösten 2011. En dom som innebar att företagets deklaration från 2007 justerades med nära 2,4 miljarder kronor, ställd mot lagen om skatteflykt.

Cargotec Sweden har säljkontor i Kista, Göteborg och Örnsköldsvik samt tillverkning i Hudiksvall och Sundsvall.

I företagets deklaration från 2007 yrkade man på avdrag för en förlust av andelar i ett handelsbolag. När man lämnade Cargotec Patenter HB blev det en förlust på 2,361 miljarder kronor, genom två räntefria reverser. Genom en rad olika transaktioner, som inbegriper dotterbolaget Zeteco AB och dotterdotterbolaget Koffert Sverige AB, har pengarna via lån och skattefri utdelning återförts till bolaget.

Skatteverket menade att förlusten på andelar i Cargotec Patenter HB inte är verklig, och att en avdragsgill förlust därför inte har uppstått. Skatteverkets uppfattning är att "det står klart att transaktionerna kring reverserna varit betingade av skatteskäl." och att "förutsättningarna för tillämpning av lagen för skatteflykt är uppfyllda".

Mer läsning

Annons