Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diabolisk kraft i garaget

Örnsköldsvik. Det är gott om verkliga bilbyggarentusiaster i Örnsköldsvik.
Dryga 100-talet finns inom SHRA, Swedish hot rod association i Örnsköldsvik med klubblokal på Gålnäs industriområde som under första maj traditionsenligt arrangerade stor motorshow i Åhléns garage.

Annons

Vi har drygt 80-talet utställningsobjekt i år, när vi kör för 26:e gången, säger klubbens ordförande Ulf Söderström som tillsammans med klubbkompisar hade all anledning att mysa åt årets fina uppslutning, såväl av utställare som på publiksidan, liksom av en genomgående hög kvalité bland alla fyr- och tvåhjuliga objekt.
Mest handlade det förstås om bilarna, där vanliga bruksbilar från 50-och 60-tal ställdes ut i skick som om de kom från leverantören samma dag.
I många fall är det originalskicket som gäller, i andra är det ombyggnationer eller till och med helt egna koncept där det mesta är handgjort i minsta detalj.

LAMBORGHINI DIABLO
En riktig värsting fick de flesta att stanna upp ganska omgående en bit innanför entrén. Där stod den, drömbilen för många och en realitet för en Stockholmare med företagande inom bilstereobranschen. En Lamborghini Diablo, årsmodell -98 med trimsats och 720 kusar i den bakre halvan av bilen.
Ägarens ombud hade kört upp från Stockholm längs E4, och säkert fått många att höja på ögonbrynen extra vid åsynen av det slimmade kraftpaketet för tre och halv miljoner kronor.

3 000 HÄSTKRAFTER
Den bil som kanske bäst representerar det vi sysslar med inom klubben står här borta, säger Ulf Söderlund och visar på en Promod Dragster, urspungligen en Ford Crown Victoria från 1956 men i nuvarande ägarens tappning en dragster som utvecklar runt 3 000 hästkrafter.
Iögonfallande var också alla häftiga lackeringar med flammor, liksom jänkarna från 50-talet inte minst där det inte verkar ha funnits några hinder av vad slag de vara månde att bygga stort, svulstigt och med massor av krom.
Ett fint exempel är Johan och Anki Abbings mäktiga Cadillac Fleetwood -56, med en V8:a på 365 hästar och fyrstegs automatlåda. Lite av en gullig släpjolle till den svarta skinande jätten var också parets Austin A-35, en rund liten bullig sak från 1959 i absolut original- och toppskick. GREGER JACOBSSON

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons