Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detektivarbete bakom Boken om Gerda

Annons

Det är inte alla män som försöker att förstå sin fru genom att kartlägga hennes släkt, men det är precis vad Lasse Eriksson har gjort. Med stöd av sin hustru naturligtvis.
De allra flesta av oss känner till Lasse Eriksson. Den mediale Lasse Eriksson som kommit till oss genom radio och TV. En repliksnabb, rolig person.
I går fick publiken i Arken möta historikern och författaren Lasse Eriksson, tillsammans med hans hustru Kristina Östberg. Det blev en underhållande och tänkvärd halvtimme på jakt efter Kristinas farmor, Gerda Östberg.
Boken om Gerda kom till efter ett digert detektivarbete och en hel del tur, som ju varje forskare ska ha. Det är egentligen två böcker i en, dels om Gerda och hennes liv, dels om Lasses och Kristinas detektivjobb.

Alltsammans började en annandag jul 1973 då Lasse mötte Kristina i Boden, ett möte som han i boken beskriver med stor värme.
Så småningom kom den blivande mågen till familjens sommarställe och upptäckte skatter som ingen tycktes bry sig om eller talade om.
Jag hittade tecken på historia som ingen pratade om. Brev med kända namn som Lars Johan Hierta, Ellen Key. Andra namn som jag som historiker väl kände till.
Han hittade också en doktorsavhandling från 1903 av en författarinna med samma namn som Kristinas farmor.
Jag försökte fråga mig fram men fick inget svar. En dag tog svärfar ut mig på en myr för att studera köttätande växter och då tänkta jag ta tillfället, men när vi utmattade kom fram och jag började prata upptäckte jag att han hade somnat. Då gav jag upp.
Min far var jurist och jag och mina fem syskon var starkt präglade av sekretess, berättar Kristina Östberg. Har du inget gott att säga om en människa så säg ingenting, fick vi lära oss. Och eftersom ingen pratade om det som varit trodde väl vi att det var något kriminellt i bakgrunden.

Intresset vaknade på nytt när Kristina fann Gerda Östberg i Faktakalendern där det framkom att Gerda Östberg var den första gifta kvinna som disputerat.
Var det Kristinas farmor?
Det blev mycket letande i arkiv innan livshistorien kunde berättas. Och många blev de livsöden Lasse Eriksson och Kristina Östberg fick ta del av.
Båda två har lärt sig mycket genom arbetet med boken.
Aldrig tidigare har det stått så tydligt för mig hur nutiden färgar av sig på historien, säger Lasse Eriksson.
Kristina Östberg har blivit av med sitt vemod.
Jag har alltid burit på vemodet, fick det väl av min far. Nu sedan boken är skriven är det borta.
Genom sitt yrke som kognitiv psykoterapeut och genom att hon fick känna sin fars historia kunde hon förstå. Hennes far fick aldrig riktigt lära känna sin mor Gerda eftersom hon blev sjuklig.

Förutom en underhållande historia om hur Boken om Gerda kom till med alla Lasse Erikssonska humoristiska och engagerade utsvävningar kom också paret med några råd till släktforskare.
En ingift i familjen kan se allt med andra ögon. Har inga förutfattade meningar om vad som hänt.
Bra att vara typ skådespelare så att man kan tillbringa dagarna i arkiv.
Låt inte släkten hindra dig. Du bestämmer.
Ge inte upp.
Deras nästa projekt är en bok om Gerdas mor Sofia, en nydanare inom pedagogiken och den första kvinna som erhöll havandeskapsledighet med full lön.


KRISTINA SANDIN

Mer läsning

Annons