Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det som göms i snö kommer upp i tö…

Örnsköldsvik. Glas i bubblorna, kartong och returpapper i blå containrar. Plast och metall i gröna boxar. Ordning och reda, och var sak på sin plats, eller?

Annons

Örnsköldsviks kommun har 38 återvinningsstationer, de flesta belägna i tätorter och större byar.
Nu när våren kommer töar även allt skräp fram. Det brukar resultera i en allmän rensning i uthus och garage, säger Per Grankvist från IL-recycling. Det är de som tar hand om tomburkar och plastförpackningarna från återvinningsstationerna.
Dessa fungerar i allmänhet bra, men nu och då dyker det upp grovsopor och vanliga sopor på återvinningsstationerna, något som snabbt blir ett illaluktande problem när kråkor och andra djur anländer.

FÖR DÅLIG INFORMATION
Kanske är informationen inte tillräckligt tydlig, eller också bryr sig soplämnaren överhuvudtaget inte om hur det ser ut, redan efter ett par dagar.
Tömningen av återvinningsstationernas glas, plast och metallbehållare sköts på entreprenad av SITA Sverige AB (före detta Sellbergs) och IL-recycling i Sundsvall. De blå containrarna för returpapper och kartong ansvarar Lindkvists Åkeri för, på uppdrag av kommunen. Men entreprenörerna får bara ta återvinningsbart material. Det andra, som fönsterglas, vanliga soppåsar och även möbler, blir kvar på platsen.

ARGA SAMTAL
På SITA tycker man att återvinningsstationerna och glassorteringen fungerar relativt bra.
Generellt sett sköter folk sopsorteringen bra här uppe i Norrland. Det är nog betydligt sämre söderut.
Av SITA töms glaskupolerna vid behov, och om det ser väldigt grisigt ut vid uppsamlingsplatserna, så larmar de kommunen. Lars-Gunnar Lundkvist på tekniska kontoret får med jämna mellanrum ta emot samtal från arga Örnsköldsviksbor som tycker att det ser för bedrövligt ut på återvinningsstationerna.
De flesta vet inte att det inte är vårt ansvar. Men det blir till slut kommunen som får ta smällen, när det räknas som allmän nedskräpning, säger han.
Han tror att det skulle bli bättre med plank runt omkring stationerna, men allra bäst vore det förstås, om allmänheten tog sitt ansvar när det gäller att slänga sina sopor på anvisad plats.
Återvinningsstationerna har, i sin nuvarande form, funnits sedan 1995. Det är kommunen som bekostar uppförandet och sedan arrenderar producenterna av glas, metall, plast och papper behållarna och förbinder sig att ta reda på det återvinningsbara materialet. ÅSA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons