Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det känns bra”

ÖRNSKÖLDSVIK. Hösten 1980 lämnade han Bjästa för att flytta till Stockholm och utbilda sig till polis.
Mer än 20 år senare och massor av erfarenheter rikare återvände Göran Westman i höstas till hembygden för att bli närpolischef.
– Det känns bra. Och i mina ögon ser allt väldigt positivt ut. Om jag är för optimistisk får framtiden utvisa.

Annons

Det är ingen hemlighet att det under de senaste åren funnits ett utbrett missnöje bland de anställda hos polisen i Örnsköldsvik. Om arbetssituationen, om organisationen.

GAMLA PROBLEM HISTORIA
Ändå sökte Göran Westman, 41, jobbet som närpolischef när det annonserades ut förra våren i konkurrens av ett tiotal andra. Och fick det.
Det som har varit är historia. Man måste se framåt för att också utvecklingen ska kunna gå framåt. Och jag har sett möjligheterna.
I mitten av september flyttade Westman in i sitt rum några trappor upp i polisens högborg på Viktoriaesplanaden. Nu har fyra månader gått och för första gången på länge andas det optimism i polishuset.
Sjukskrivningarna har minskat och klart är att personalstyrkan är på väg att närma sig de 64 poliser som organisationstionsplanen föreskriver. Redan i år.
Två som arbetat här tidigare återkommer från sina inkommenderingar som livvakter. De vill återvända hem och båda är i 30-årsåldern. Dessutom får vi under tiden fram till i juni sex aspiranter. Enligt prognosen ska vi då vara 63,25 poliser.
Färre sjukskrivna
När det gäller sjukskrivningar är den inte i den omfattning som tidigare skrivits om. Men polisyrket tär på kroppen. Därför gäller det att hitta formen för en tjänstgöring som passar individen.
Lösningen heter periodplanerad arbetstid. Med en kortfattade beskrivning innebär det att var och en själv kan styra sin arbetstid efter egna önskemål.
Detta har prövats på annat håll med framgång. Och som det ser ut i dag kommer vi att pröva den här arbetsformen under våren. Ett försök som sedan ska utvärderas.
Men i polishuset finns inte bara poliser. I personalstyrkan ingår även 22 civilanställda som delar på 19,5 tjänster. Fem av poliserna tillhör också länets trafikavdelning liksom två bilinspektörer.
Sedan Göran Westman tillträdde polischefstjänsten finns numera också en stationsinspektör.
Om någon kommer in på stationen och vill prata med en polis ska man inte behöva kalla in poliser som är ute på uppdrag.

VILLE HEM TILL NORR
Att fem blivande poliser från Örnsköldsvik i dag måndag börjar polishögskolan i Umeå är ytterligare ett tecken på att personalsituationen kommer att stabiliseras. Två av dessa är för övrigt söner till poliser.
Så visst finns det anledning att se optimistiskt på framtiden.
Och arbetet med att rekrytera nya poliser fortsätter. I februari finns polisen representerad under en högskoledag i Arken. På kvällen har man också bjudit in intresserade av polisyrket till en informationskväll efter samma koncept som tidigare. Första gången kom så många att man tvingades byta lokal.
Göran Westman har aldrig jobbat som polis i Örnsköldsvik tidigare.
Men efter alla år i Stockholm ville jag upp till Norrland igen. Hem. Och jag har blivit väl bemött från första dagen. Känner att jag har stöd från personalen.

VAKTADE KUNGAFAMILJEN
Med sig i bagaget hade den nye polischefen erfarenheter av en mängd olika polisuppdrag. Efter polisutbildningen började han vid Södermalmspolisen i Stockholm där han tillhörde övervakningsenheten och gatulangningsgruppen mot narkotika. Under fyra år fanns han i piketen, styrkan för snabba utryckningar.
Göran Westman kommenderades sedan till Palmegruppen med Hans Holmér som chef. Han har också svarat för utbildning och haft organisationsuppdrag i olika former. Jobbat på Säpo och vaktat kungafamiljen under 7,5 år. Med allt vad det innebar av resor runt världen.
Under ett år var Westman tjänstledig från polisen och tjänstgjorde som FN-observatör i Angola där regeringsstyrkor och Unita krigade.
Levde ett halvår i bushen och jobbade resten av tiden på högkvarteret i Luanda.
Sedan i september handlar det om andra uppgifter. Inte bara om personalansvar utan om hur polisverksamheten i stort ska bedrivas. Såväl inom polishusets väggar som utanför.

HÖG UPPKLARNINGSPROCENT
Förutsättningarna är goda. Vi förfogar över en bred och kompetent personal. Med en fantastisk bra kåranda, av vad jag hittills sett. Ö-vik har också alltid haft en bra uppklaringsprocent av brott. Titta på arbetet med heroinhärvan eller nu senast på avslöjandet av dopingmissbruk.
Men det finns mer att göra i samverkan med kommun, skola och föräldrar för att förhindra drogmissbruk och brottslighet. Det gäller bara att hitta de rätta formerna för detta viktiga arbete.
Göran Westman, Örnsköldsviks nye närpolischef, tycks redan känna sig hemmastadd i sin nya roll. Och det här är bara början.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons