Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det kan ha brustit någonstans"

Enligt Migrationsverket ges asylsökanden alltid muntlig information på sitt eget språk.

Annons

– Det är bra om personen kontaktar oss och berättar vad som inte fungerat, säger Louise Utter, kommunikatör vid Migrationsverket.

Att som infödd svensk ta reda på hur information från Migrationsverket till asylsökanden går till är inte helt lätt. Olika personer ansvarar för olika typer av information, och olika handläggare arbetar på olika sätt. Ord som "mottagningsenhet", "ansökningsenhet", "mottagningshandläggare" och "boendehandläggare" kan förvirra ytterligare. Särskilt om man inte kan svenska.

Louise Utter förklarar att kallelsen till den viktiga asylutredningen alltid ges när flyktingen anländer till Sverige.

– Handläggaren på ansökningsenheten förklarar alltid noggrannt vart den sökande ska och hur man tar sig dit samt hur asylutredningen går till, på den asylsökandens eget språk. Vi jobbar med tolk på plats eller via telefon.

Varför kan inte personen få information på sitt språk?

– Svenska är myndighetsspråket och det språk som ska användas. I få fall är kallelser översatta till engelska eller arabiska, men som sagt så får personen muntlig information på sitt språk.

Är det vanligt att man skickar med postit-lappar med information?

– Nej, så ska det inte gå till. Det måste ha blivit fel någonstans och det vill vi gärna undersöka.

Louise Utter vill uppmuntra Abas att berätta för Migrationsverket om sitt missnöje.

– Jag respekterar att personen inte vill ge sig till känna. Å andra sidan blir det väldigt svårt för oss att ta reda på var det som kan ha brustit här. Om han berättar vad som inte fungerat så kan vi se om våra rutiner behöver förändras.

Är ni själva helt nöjda med hur informationen till flyktingarna går till?

– Det är inte ett vattentätt system. Vi är skyldiga att ge väldigt mycket information, kring till exempel sjukvård, boende och ekonomi. Att ge mycket information till människor som i många fall är väldigt stressade är inte lätt. Det kan lätt bli fel, tyvärr.

Mer läsning

Annons