Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är fasansfullt”

ÖRNSKÖLDSVIK. – Fasansfullt.
Så kände socialnämndens ordförande Lena Näslund när hon fick se bilderna i gårdagens ÖA på den 75-åriga kvinnans liggsår.
– Sådant här borde inte få hända, ska inte få hända. Nu måste vi politiker ta krafttag.

Annons

Eftersom Lena Näslund är ordförande i socialnämnden visste hon om fallet med den 75-åriga kvinnan sedan en tid.
Jag vet ju hur liggsår ser ut eftersom jag jobbat i sjukvården i många år. Men det här är fasansfullt. Min spontana reaktion när jag fick se bilderna var att så där ska det inte se ut, så där ska man inte behöva ha det.
Men, poängterar Lena Näslund, man ska komma ihåg att det här är undantag snarare än regel.
Det är viktigt att inte skrämma upp sig själv och anhöriga för mycket. Och jag vet att de som jobbar inom sjukvården gör ett jättebra jobb.
Nu ska socialnämnden och dess ledamöter sätta sig ner och fundera över vad som gått fel. Tillsammans med landstinget ska man försöka hitta rutiner som fungerar, så att något sådant som hänt på Sundhem inte upprepas. Socialnämnden och landstinget har redan inlett ett samarbete där man träffas och diskuterar de problem som finns, som personalbrist till exempel.
Jag tillhör inte de som tycker det är viktigt att hitta syndabockar, säger Lena Näslund. Det leder ingen vart, utan det gäller att se till att det inte upprepas.
Lena Näslund har inte varit med om något liknande fall tidigare i Örnsköldsvik. Hon anser att ansvaret för det som hänt är gemensamt.
Vår personal ska slå larm och agera, samtidigt vet jag att det inte är lätt alla gånger för vårdpersonalen. Och speciellt när det råder läkarbrist, som nu.
Men självklart blir jag ledsen. Det här är ingenting man vill ska ske, och man ska heller inte acceptera att det sker. IDA ÖSTBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons