Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den snälle jätten i Landsjö

Den mäter 174 centimeter i mankhöjd och har storlek sju på hästskorna, vilket är stort, mycket stort. Irish lady är av rasen Shire. Rasen kommer från England och där kallas den för ”Den snälla jätten”.
– Men vi kallar henne för ”Lilla gumman”, säger Birgitta Westin.

Annons

För två år sedan köpte familjen Westin en häst, som heter Brio. Yngve var inte speciellt intresserad tills en dag då han läste i en tidning om hästrasen Shire.

DRAGIT BUSSAR
Då tänkte jag att det skulle vara skoj att ha en sådan häst och därför köpte jag en. Så enkelt var det med det, säger Yngve Westin.
Irish Lady kommer från Malmö men för lite över en vecka sedan flyttade hon till den nya hagen i Landsjö.
Rasen sägs härstamma från medeltiden, från de stora hästarna som användes i riddarnas tornerspel. Dessa hade avlats fram med hjälp av de största och kraftfullaste hästar som fanns i norra Europa. Visst inflytande av orientaliskt blod lär också finnas. Hästen användes som vagnshäst, och sedan i jordbruket. Den har också dragit bussar i stadstrafiken. Som så många andra kallblod gick rasen tillbaka på 1950-talet, men i och med att den engelska stamboken, som infördes 1878, firade 100 år, blev rasen åter populär.
Lilla gumman är gigantisk. Hon är mörkbrun till färgen och har svart, tjock man. Karakteristiskt för rasen är det rikliga hovskägget. Hon väger cirka 1 350 kilo och kan dra fem ton. Enligt rasstandarden ska ett sto vara minst 163 centimeter i mankhöjd och en hingst inte under 173 centimeter. En hingst kan bli upp till 190 centimeter i mankhöjd.
Trots den höga höjden har Yngve Westin lyckats ta sig upp på henne, utan stege.

ONT I BENEN
Jag har faktiskt kommit upp en gång. Det enda ridningen ledde till var onda ben, säger han.
Hon är lugn, har stabilt temperament och är mycket nyfiken.
Om hon var elak skulle man inte kunna rå om en sådan här häst, säger Yngve Westin.
Tanken är att han ska använda henne som dragare och ridhäst. För Yngve, som är ovan ryttare, vankas en stor utmaning.
Jag är helt grön på hästar. Jag har travat med henne men jag vet inte om hon ska galoppera eftersom hon har så tunga hovar.
I Sverige finns ett 100-tal registrerade Shirehästar. Så vitt familjen Westin vet är hon den enda i Västernorrland.
De har specialbeställt ett täcke till henne, likaså behöver de en annan sadel, en stor sådan.
Man måste tänka på att inte ta för stora kurvor med henne när vi går in och ut ur stallet, annars tar hon med sig hela dörren, säger Birgitta Westin.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons